На Кременеччині зафіксовано спалах сальмонельозу

Останнім часом в Тернопільській області зареєстровано 3 спалахи сальмонельозу у побуті в Борщівському, Кременецькому та Теребовлянському районах.

В цілому кількість постраждалих – 12 осіб, в тому числі 3 дітей.
Фахівцями Державної установи «Тернопільський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» своєчасно проведено епідеміологічне розслідування з метою встановлення джерела, ймовірних факторів передачі інфекції, обставин та причин, які сприяли виникненню інфекційних захворювань.
Організовано необхідний комплекс протиепідемічних заходів з метою локалізації та ліквідації вогнищ.
З’ясовано, що причиною спалахів послужила сальмонела (S. enteritidis). Даний збудник було виявлено як у хворих, так і в стравах (салат олів’є, майонез домашнього приготування, корзинки з плавленим сиром, млинці з домашнім сиром), що споживались та приготовленні з використанням качиних та курячих яєць. Фактором передачі послужили інфіковані яйця, в яких також було виявлено сальмонелу (S. enteritidis).
Що це за захворювання?
Сальмонельоз – інфекційне зоонозне захворювання із фекально-оральним механізмом передачі.
Джерелом інфекції є тварини та птахи, особливо водоплавні. Сальмонели знаходяться в м’ясі та внутрішніх органах тварин і птахів. Епідеміологічна небезпека м’яса різко зростає при його подрібненні та зберіганні м’ясних страв у теплі. Забруднення м’яса сальмонелами може відбуватися ще за життя тварини чи під час і безпосередньо після забою, на етапах зберігання, транспортування, кулінарної обробки і реалізації.
Дуже небезпечними є яйця (гусячі, качині й курячі), які можуть бути інфіковані як при формуванні в яйцеводах птахів, так і через шкаралупу. Вважають, що 20 % курячих яєць заражені сальмонелами.
Основний шлях – харчовий. У 96-98 % випадків інфікування пов’язане зі споживанням забрудненої сальмонелами їжі.
Щоб не захворіти на сальмонельоз необхідно :
– під час приготування їжі для сирих продуктів і тих, які пройшли термічну обробку, використовувати різний посуд, ножі, столові прилади і обробні дошки;
– сире м’ясо зберігати окремо від готових страв;
– гусячі і качині яйця обов’язково піддавати термічній обробці;
– при використанні яєць в сирому вигляді, їх слід попередньо вимити;
– забезпечити якісну термічну обробку мяса при приготуванні страв.
Джерело: realno.te.ua

Новини партнерів

Останні новини

Оголошення