В яких продуктах найбільше радіації

Значну небезпеку для здоров’я людини становлять штучні радіонукліди стронцій-90 та цезій-137, які спричиняють внутрішнє опромінювання організму людини.

Після стронцію-90, цезій-137 є найбільш небезпечним радіонуклідом. Він добре накопичується рослинами, попадає в харчові продукти й швидко всмоктується в шлунково-кишковому тракті. Цезій-137 «довго живучий» радіонуклід, період його напіврозпаду складає 30 років. До 80% цезію відкладається в м’язовій тканині.   Біологічний період напіввиведення цезію з організму в дорослих людей коливається від 50 до 200 діб, у дітей у віці 6 – 16 років від 46 до 57 діб, у немовлят – 10 діб.
При споживанні продуктів харчування можна уникнути шкідливого впливу радіонуклідів на здоров’я.
Так за рахунок механічної обробки сирих продуктів (миття, чищення) можна усунути значну кількість радіонукліду. Досліди показали, що таким шляхом видаляються радіонукліди з моркви, томатів, шпинату на 20 – 22%, картоплі, буряка на 30 – 40%, бобів на 62%. У моркви, буряка, ріпи й інших коренеплодів рекомендується зрізати на 1–1,5см. верхню частину голівки. У цій частині плода знаходиться до 80% всіх радіоактивних і інших токсичних речовин (свинець, кадмій, ртуть) . У капусти доцільно видаляти  верхній шар листя і не використовувати в їжу качан.
Будь-який відварений продукт втрачає при варінні до половини радіонуклідів (у прісній воді до 30%, у солонії до 50%) . Смажити підозрілі м’ясо й рибу не рекомендується. Хрустка скоринка не “випустить” із продукту шкідливі речовини.     
М’ясо й рибу, інші продукти можна вимочити у воді з невеликою кількістю оцту. Бульйон після варіння м’яса краще вилити. Але якщо потрібний саме бульйон, залийте м’ясо холодною водою, поваріть хвилин 10, злийте воду тоді налийте свіжої води, і доваріть бульйон до готовності. Для зменшення радіоактивних елементів рекомендується подрібнювати м’ясо й витримувати у воді протягом декількох годин. Без особливої необхідністі цієї поради дотримуватися не потрібно, тому що при вимочуванні губиться до 30% живильної цінності м’яса.
При вимочуванні грибів вміст цезію зменшується на 30%, при відварюванні – на 90%. А вміст стронцію залишається практично без змін.
При переробці молока на масло переходить лише близько 1% стронцію-90. Молоко, забруднене цезієм-137 і іншими короткоживучими нуклідами, легко знешкодити, перетворивши його в нешвидкопсувні продукти (згущене й порошкоподібне молоко, сир, масло) і піддавши їх відповідній витримці.
Практично відсутні радіоактивні елементи в крохмалі, цукрі, рафінованованій  рослинній  олії. При складанні харчового раціону варто знати, що існують рослини й продукти, що не накопичують радіоактивні елементи. До їх числа відноситься топінамбур, сало. Абсолютно «чистим» вважається свинячий жир.

Новини партнерів

Останні новини

Оголошення