Знаменита “Кременецька граматика” через 380 років знову вийшла у світ

Книга вийшла в обкладинці з позолоченим тисненням букв. Презентували її  в педагогічній академії.

Передрук історичного видання, котре вперше побачило світ 380 років тому, врешті здійснили цього року.
З приводу урочин “Кременецької граматики” до Кременця на Всеукраїнські наукові читання з’їхалися науковці із Львівщини, Житомира, Тернополя, Чернівців, Івано-Франківська та Києва.  
Завідувач кафедри української філології та суспільних дисциплін КОГПА ім. Т. Шевченка, кандидат філологічних наук, доцент Олег Василишин розповів, що значить для нас “Кременецька граматика”.
“Життя, час, робота потребують чіткості викладу думок, а щоб опанувати мову, необхідно знати і граматику. Щоб у ті, давні часи й  тепер, вивчати діалектику, риторику, поетику, арифметику, геометрію, астрономію, музику спочатку все ж необхідно було вивчити граматику мови викладання. А спробуйте ще паралельно вивчати й інші мови – польську, грецьку, латинську, що ж і знову потрібно знати граматику своєї мови й мови іноземної. Граматики цих іноземних мов існували вже давно, а граматики на рідній мові ще тільки лиш з’являлись”, - каже Олег Василишин.
Додав, що граматикою в ті часи називали книги, які містили опис граматичної будови певної мови або ж викладали основи будь-якої мови загалом.
Тоді уже була “Граматика” Лаврентія Зизанія, видрукувана у Вільно 1596 року.  У Львові в 1619 році видрукував свою “Граматику” церковнослав’янською мовою у східнослав’янській редакції Мелетій Смотрицький, за якою згодом вчились навіть можновладці.
“Підручників церковнослав’янською мовою не вистачало для нових шкіл, в тому числі і в Кременці. Ці обставини змушували вчителів братських шкіл самим шукати такі книги, або спробувати їх надрукувати самостійно. Ще тоді, біля чотирьохсот років тому, це зрозуміло духовенство та вчителі Кременецької братської школи.  І ось у 1638 році в Кременці сталася ця знакова подія, що є пам’ятною і нині”, - каже Олег Василишин.
Граматику тоді видрукували у  друкарні при Богоявленському братському монастирі, де нині знаходиться Кременецька ЗОШ І-ІІІ ст. №1  ім. Галини Гордасевич.
Науковець зазначає, що знаменита  “Кременецька граматика” – оцінюється прийдешніми поколіннями як освітній феномен учбового посібника староукраїнської літературної мови, тому й досліджується досить ретельно.
“Ця книга хоч і схожа на граматику Мелетія Смотрицького, але має свої індивідуальні особливості, дещо спрощена для навчання студентів – слухачів братських шкіл, проте ще відтоді і до сьогодні залишається справжнім раритетом. На обкладинці цієї книги  писалась назва “Грамматики, или письменница языка словенскаго тщателем вкратце издана в Кремянци року 1638”, - додає науковець.

Перші екземпляри книги вручили секретарю Кременецької міської ради Галині Мельник, як представнику основного фінансового спонсора.

Новини партнерів

Останні новини

Оголошення