Виведуть на чисту воду: податківці візьмуться за банківські рахунки українців

Фіскальна служба зайнялася звіркою транзакцій за рахунками ФОП з відкритими ними ж особистими рахунками фізосіб.
Як розповіли UBR.ua джерела з банківського ринку, фіскали провели кілька зустрічей з великими банками, на яких попросили фінансистів надати інформацію про приватні рахунки всіх ФОП, які зареєстровані в податковому реєстрі.

По суті, кажуть експерти, фіскали хочуть з’ясувати, як багато розрахункових операцій підприємці проводять «повз касу» – замість офіційних рахунків приймають оплату від клієнтів на персональні. Це призводить до того, що обороти ФОП сильно занижують, а бюджет недоотримує мільярди гривень доходів.

Готові співпрацювати

В офіційних коментарях банкіри не визнають, що відправляють податківцям дані щодо рахунків фізосіб, оскільки на це у них немає законних підстав.

«Банк за запитом ДФС може надати тільки інформацію про факт наявності рахунку ФОП, і тільки у відповідь на запити щодо конкретних підприємців», – повідомили UBR.ua у прес-службі Приватбанку.

Проте в приватних бесідах учасники ринку додають, що банки дуже уважні до прохань ДФС і охоче йдуть на співпрацю. Опосередковано цей факт підтверджує і повідомлення в. о. заступника голови ДФС Євгена Бамбізова, розміщене ним вчора на персональній сторінці в Facebook.

«Ще влітку ДФС направила банкам вимогу надати інформацію щодо всіх фізичних осіб, які мають відкриті рахунки. Це вимушений крок, який вимагає значних зусиль як з боку банківських установ, так і з боку фіскальної служби – адже мова йде про суттєвий масив інформації», – написав чиновник. І додав: після порівняння даних з’ясувалося, що дві третини банківських аккаунтів ФОП мають статус рахунку фізособи.

І хоча поки що банки діляться інформацією тільки про сам факт наявності рахунку, не виключено, що на наступному етапі вони стануть передавати дані про обсяг проведених через них транзакцій. Більше того, банкіри визнають, що готові піти на такий крок.

Подвійна бухгалтерія

Зараз підприємець, маючи рахунок ФОП в одному банку, може відкрити рахунок фізособи в іншій фінустанові, не вказуючи, що у нього вже є бізнес-рахунок, хоча робити це зобов’язаний. Справа в тому, що банки далеко не завжди перевіряють статус фізособи, покладаючись тільки на заповнену нею анкету. Незважаючи навіть на те, що провести таку перевірку нескладно. Лише деякі банки (на добровільних засадах) все ж таки звіряють інформацію з анкети з даними реєстрів. Але далеко не всі.

Згідно з нинішнім законодавством, банки зобов’язані щоденно надавати інформацію ДФС про відкриття рахунків юросіб і ФОП (за ненадання банку загрожує штраф).

Однак цього, схоже, податківцям мало. Адже суха статистична інформація не дає розуміння повної картини. І одкровення чиновників в соцмережах вкотре це підтверджують.

Експерти не виключають, що вже незабаром українське законодавство поповниться новими нормами. А банки почнуть зливати інформацію не тільки щодо рахунків підприємців, але і простих українців. Адже тільки звіривши дві бази, можна виявити тіньові операції ФОП.

За даними наших джерел, обізнаних про перебіг операції, що розгортається проти ФОП, законодавчі зміни будуть виписані в прикінцевих положеннях до проекту бюджету 2019.

Всі засоби хороші

Крім обов’язку банків відсилати дані про відкриті фізособами рахунки, податківці можуть прописати і більш серйозні зміни. Насамперед вони торкнуться ФОП на другій групі оподаткування. За однією з версій, в результаті таких новацій підприємці не зможуть користуватися захисними привілеями», застосовними до рахунків фізосіб.

«Підприємницькі операції заборонено проводити за фізичним рахунками, але це часто практикується бізнесом, оскільки у податкової немає до них доступу. Фіскальна служба вже давно хоче дістатися до таких ФОП. Але основне питання, як податкова і банки будуть розрізняти, де бізнес-транзакція, а де, наприклад, волонтери збирають гроші на операцію хворій дитині? Не виключено, що підозрілими будуть вважати ті рахунки, за якими проходять багато регулярних грошових переказів. Такі транзакції банки зможуть просто блокувати до з’ясування всіх обставин. З іншого боку, якщо податкова отримає доступ до фізичних рахунків, то підприємцю буде простіше закрити ФОП. В іншому випадку, податкова зможе з’ясувати, хто отримує зарплати в конвертах, хто ухиляється від сплати податків і ще багато чого цікавого», — відзначила у розмові з UBR.ua податковий консультант Київського центру підтримки і розвитку бізнесу Олександра Томашевська.

На думку юристів, виведення «фопів» на чисту воду – тільки верхівка айсберга. За допомогою змін у Податковий кодекс та постанови НБУ про порядок відкриття і закриття рахунків фіскальні органи хочуть дістатися до всіх рахунків фізосіб, які мають ознаки підприємницьких.

«Думаю, основною метою ДФС є рахунки тих українців, хто приховує свої незадекларовані доходи на особистих рахунках. Наприклад, це може стосуватися угод купівлі-продажу, оренди нерухомості, отримання оплат за послуги та ін. Це може призвести до того, що переважна більшість таких угод буде проводитися в готівковому вигляді», — зауважив у розмові з UBR.ua керуючий партнер ЮК «Альянс правових сил» Віталій Собкович.

Слід зазначити, що можливостей у чиновників для реалізації амбітного проекту більш ніж достатньо. Приміром, цього літа під гаслом боротьби з боржниками за аліментами в Україні ледь не був створений загальний реєстр всіх рахунків фізичних і юридичних осіб з доступом до інформації про транзакції за ними. Лише під час повторних слухань у парламенті в первісну редакцію внесли зміни, зобов’язавши Нацбанк зібрати інформацію про рахунки тільки тих українців, які внесені до реєстру боржників.
Джерело: business-companion.te.ua

Новини партнерів

Останні новини

Оголошення