До Кременця з’їхалися науковці з усієї країни заради рідкісного стародруку 📷


Сьогодні до Кременця з’їхалися науковці, лінгвісти, мовознавці, аби взяти участь у Всеукраїнських наукових читаннях «Кременецька граматика (1638 рік) в контексті освітньо-кваліфікаційного розвитку України другої половини 16-першої половини 17 ст.».

Захід триватиме два дні на базі Кременецької КОГПА ім. Тараса Шевченка. Також на конференції презентували перевидання рідкісного стародруку «Кременецька граматика» (1638 рік).

Зауважу, перевидання стало можливим завдяки Кременецькій міськраді та особисто міському голові Олексію Ковальчуку.
Довідка: Кременецька «Граматика» складається з чотирьох частин: орфографії, етимології, синтаксису та просодії (науки про правильний наголос). Автор далі зазначає, що конкретно вивчає кожна із цих частин граматики. Підручник написаний доступною, близькою до народної, мовою, матеріал простий у викладі. Структура «Граматики» у багатьох випадках співпадає з відомою «Граматикою» Мелетія Смотрицького 1618 р. видання. Виклад матеріалу йде в такому ж розрізі. Різниця в тому, що Кременецька «Граматика» у порівнянні з «Граматикою» М. Смотрицького, набагато спрощена. У підручнику виразно виступають фонетичні риси, які відповідають, перш за все, живій розмовній народній мові.
Джерело: Терен

Новини партнерів

Останні новини

Оголошення