У сусідньому районі з'явилися вовки: чи є небезпека від хижаків для кременчан

Вовки підібралися до помешкань жителів у сусідньому районі. Випадки нападів дикого звіра, котрий вбиває свійських тварин, почастішали на Шумщині пише kremenets.city.

Жертви дикого звіра

Селяни припускають, що напади на їхніх свійських тварин вчинені саме вовками. А мешканка села Пищатинці ледве сама не стала жертвою сіроманця, адже зустріла хижака посеред білого дня. Жінку врятували дикі кози, котрі з’явились саме тоді, коли тварина прямувала просто до неї. Подібні історії вже давно не поодинокі.
"В Пищатинцях, в директорки школи Митарчук Тетяни за хатою був прив’язаний бичок, кілограмів 150 мав. А на ранок він був висунений на долину і  роздертий: нога зламана, живіт розірваний, ну й поїджене", — каже голова Пищатинської сільської ради Антоніна Терлецька.
Жінка стверджує, що більше схожих випадків в їх селі не було, але який саме хижак накоїв такої шкоди з впевненістю сказати не можна.
"А що його поїло, хто знає. Там Юрій Вітюк був, наш дільничний, викликав єгерів", — додала Антоніна Терлецька. Проте сам дільничний відмовився коментувати ситуацію, повідомивши, що не володіє жодною інформацією про вовків.
Окрім мешканців Пищатинців постраждали і сусідні — Матвіївці та Кудлаївка. В першому жертвами хижака стали п’ятеро овець з кошари фермера, в другому було понівечене лоша.

У нас вовк не агресивний

Керівник Кременецької районної організації українського товариства мисливців і рибалок Василь Ковальчук зазначив, що вовка в наших обійстях можна побачити, але він в нас не агресивний.
Тоді як пояснити скоєні звіром напади на свійських тварин залишається загадкою.
"Я бачив вовка три роки назад і то навіть не впевнений, що то був вовк, можливо, то була бродяча собака. Сліди вовка бачив також три роки тому взимку. Наразці інформація ніде не поступала по Кременецькому районі. То наче, ніде не чують вовка. На Тернопільщині кажуть, є", — додає Василь Ковальчук.
Проте вовк — тварина мігруюча, тому на одному місці він залишатись аж ніяк не буде.
"В нас на Кременеччині його практично немає. Йому немає, де затриматися і нема кормової бази. Коли були тут могильники від телячих ферм, ось тоді вовк в нас був постійний", — запевняє Василь Ковальчук.

Можлива небезпека та як від неї вберегтися

Як розповів керівник управління Держпродспоживслужби в Кременецькому районі Андрій Заєць, у Кременецькому районі звернень з приводу нападу диких тварин поки що не було.
"Так, на сьогоднішній день на території Шумського району вовк присутній. По Кременецькому району стаціонарно його немає, хіба коли проходить міграція, вони тоді можуть переходити. Як правило, в парувальний сезон міграція не відбувається, тому це справа випадку, а не якоїсь постійної небезпеки", — додає фахівець.
Боятись людям не варто, але краще залишатися пильними. Вовк може напасти на людину лише в тому випадку, коли він має сказ. Андрій Заєць стверджує, що сказ постійно циркулює серед вовків, але частіше зустрічається серед лисиць. Тому потенційним шляхом зараження для вовка може виявитись скажений лис.

"Боятися людям не варто, але краще залишатися пильними"


"Вовк за розмірами більший, але кожна тварина оберігає свою територію, однозначно якщо десь поблизу є вовченята – лис може піти на конфлікт. Друге питання, якщо лис жертва, то він не боїться ні вовка, ні слона, як-то кажуть. І травмувати може і передати збудника однозначно може", – коментує експерт.
Щоб убезпечити себе та своїх свійських тварин від можливої небезпеки варто вчасно про них подбати.  
"Якщо ви взяли до себе додому тварину, ви маєте забезпечити її благополуччя. Це регулярні щеплення від сказу, які потрібно проводити щорічно. Є вакцини, які витримують 2 роки чи 1,5 роки, але ми рекомендуємо щеплення проводити щорічно і таким способом убезпечити і себе, і своїх домашніх улюбленців від передачі вірусу", — каже Андрій Заєць.

Загроза від вовка цілком реальна, але якщо бути обережним та дотримуватись правил безпеки, то можна уникнути багатьох неприємних інцидентів.

Новини партнерів

Останні новини

Оголошення