Юрій Ковалик сидітиме шість років за ґратами

2 липня Апеляційний суд Тернопільської області поставив крапку в справі щодо смертельної ДТП, яку в 2015 році спричинив екс-заступник прокурора Кременецького району Юрій Ковалик.
Повертаючись після святкування Івана Купала, високопосадовець виїхав на зустрічну смугу й зіткнувся з автомобілем, за кермом якого був 44-річний Сергій Хлистун зі Скалата Підволочиського району. Шість років за гратами — суд другої інстанції залишив у силі вирок Збаразького районного суду. Протягом трьох місяців засуджений може оскаржити рішення в суді касаційної інстанції. Після виголошення вирок вступає у дію, а отже, з дня на день конвоїри мають доправити Юрія Ковалика до тюрми, де він відбуватиме покарання.
В апеляційній інстанції останньою соломиною захисту обвинувачуваного стало намагання довести, що у випадку Ковалика є підстави для застосування закону про амністію. Утім, доводи адвокатів екс-прокурора вщент «розбив» представник вдови Уляни Хлистун адвокат Володимир Твердохліб. — В апеляційній скарзі захист Ковалика не погоджується з окремими положеннями досудового слідства, але це неприпустимо, — наголосив адвокат потерпілої Володимир Твердохліб. — Кримінально-процесуальним законодавством суду надано право виносити вирок лише на доказах, здобутих під час судових засідань, а в суді чітко було заявлено, що Ковалик на момент аварії був нетверезий. Було відібрано кров, проведено експертизу, встановлено проміле. Як можна просити суд застосувати амністію, якщо закон чітко каже, що це не стосується осіб, які перебували в нетверезому стані. Досліджуючи докази, опитуючи свідків у судовому засіданні, суд встановив, що Ковалик був нетверезий. Те, що просить захист, суперечить не тільки позиції Європейського суду з прав людини, а й загалом здоровому глузду. Якщо ставити під сумнів рівень проміле, то треба порушувати провадження проти тих, хто здійснював забір крові. Як таке може бути: то Ковалик в суді визнає, що він винен в тому, що відбулося, то доводить, що нема складу злочину? Якщо людина виїхала на зустрічну смугу і відбулася трагедія, то суд не може встановити щось інше. Була версія, що хтось переходив дорогу, вона не знайшла підтвердження. Якби Ковалик їхав по правій смузі, то ми би не були нині в суді… Вважаю, що вина обвинувачуваного доведена в повному обсязі. — Вирок Апеляційного суду свідчить, що справу розглянуто справедливо і неупереджено, а отже, попри прокурорські можливості, домовитися Ковалику не вдалося, — висловила свою думку Уляна Хлистун. — Скарги і клопотання сторони обвинувачуваного абсурдні. Очевидно, Ковалик подаватиме на касацію. Суди тривали два з половиною роки. Скоро три роки, як нема мого чоловіка… Наші дві доньки досі не можуть вимовити фразу, що батько помер. Нині їм 14 і 18 років. Згадуємо батька, він був життєрадісний, любив жартувати, стараємося жити так, як він. Проте важко нам без нього… Від початків слідства та розгляду справи у суді Ковалик намагався торгуватися, ставити свої умови, тиснути на жалість, тому я не бачила сенсу спілкуватися з ним. Не чекала від нього вибачення і сьогодні. Як християнка я вибачаю всім, але сподіваюся, що Ковалик рано чи пізно усвідомить, що через те, що сів за кермо в нетверезому стані, позбавив людину життя…

Новини партнерів

Останні новини

Оголошення