Як не завершити пікнік у лікарні: поради головного медика

В. о міністра охорони здоров’я Уляна Супрун подбала напередодні тривалих вихідних, аби українці уникнули харчових отруєнь під час пікніків.
Дбайте про чистоту рук та місця, де готуєте Знову про чисті руки. Не забувайте мити їх після контакту із сирими продуктами - м'ясом, рибою, яйцями та овочами, а також після того, як викидаєте щось у смітник чи торкаєтесь тварин. Стежте за чистотою кухонного приладдя (в умовах пікніку вимийте та продезінфікуйте поверхні, на яких будете нарізати та подавати їжу), захищайте їжу від комах, гризунів та інших тварин - пише expres.ua.

Розділяйте готові та сирі продукти 

Дуже важливо окремо готувати і подавати сирі і готові страви. Так, наприклад, не варто нарізати овочі на тій самій дошці, на якій розробляли м’ясо. Зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирою та готовою їжею. Коли готуєте кошик для пікніка, не кладіть сирі продукти вище готових страв. Зберігайте порядок та правильний температурний режим в холодильнику Температура має бути нижче 5°С. 
Не переповнюйте холодильник продуктами, бо це впливає на циркуляцію повітря всередині й підтримання потрібної температури. Окремо зберігайте сире м'ясо (в контейнері або харчовій плівці), щоб попередити будь-який контакт з готовою їжею. 
Не їжте продукти, в яких закінчився термін придатності до споживання Не купуйте їжу - особливо м'ясо і молочні продукти - на стихійних ринках. І забудьте про звичку “проби” овочів і фруктів: пробуйте продукти уже вдома, перед тим ретельно вимивши. 
Часто причиною харчового отруєння стають торти і тістечка з кремом, тому їх ні в якому разі не варто брати на пікнік. Також бажано обмежити споживання сирих яєць, молочних та кисломолочних продуктів. Не залишайте приготовлену їжу на столі довше ніж на дві години Пам’ятайте, що у спеку продукти псуються надзвичайно швидко. Також, якщо їжа залишилась після пікніка - її не варто зберігати “на завтра”. 
Починайте пікнік із їжі, а решту часу розважайтесь, грайте у активні ігри, спілкуйтесь. Супрун додає, що це може здатися банальними порадами, проте щороку сотні тисяч людей мають харчове отруєння. МОЗ також нагадав ознаки харчового отруєння Найчастіше це: підвищення температури тіла, зниження або відсутність апетиту, загальна слабкість, біль у животі, здуття живота, нудота, діарея.

Новини партнерів

Останні новини

Оголошення