Черговий стрибок: експерти розповіли, коли і на скільки подорожчає електроенергія

В Україні всі обленерго з часом перейдуть на RAB-тарифи, згідно з якими для окремих споживачів електроенергія подорожчає на 350%.
Відзначають, що цілий ряд обленерго вже подав до Національної комісії, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), документи з проханням перевести їх на ці тарифи.

Наприклад, "Чернігівобленерго" пропонує підвищити тариф на передачу електроенергії для споживачів 2 класу напруги з 359,7 грн/МВт*год до 1257,2 грн/Мвт*год. Фактично обленерго, які перейдуть на нову методику формування тарифів, на рівному місці отримають на мільярди гривень більше.

Відзначають, що ці гроші повинні піти на модернізацію інфраструктури, бо, за прогнозами української влади, через 13 років електромережі прийдуть у повну непридатність.

Суть полягає в тому, що власники обленерго зможуть отримувати певний відсоток прибутку від "старих" і "нових" активів. Це, з одного боку, збільшить прибуток, а з іншого - створить стимул утворювати "нові" активи, тобто інвестувати в підприємство.

"Таку методику застосовують у багатьох європейських країнах, тепер на неї перейшла й Україна. Перша партія обленерго зможе підвищити свої тарифи вже з квітня цього року. У НКРЕКП із проханням підвищити тарифи вже звернулися "Чернігівобленерго", "Одесаобленерго", "Київобленерго", "Прикарпаттяобленерго". Фактично, щоб додатково заробляти мільярди гривень, необхідно всього лише не мати заборгованість перед ДП "Енергоринок" та подати заяву", - сказано в публікації.

Видання відзначає, що введення нової системи призведе до різкого зростання тарифів на постачання електроенергії по всій Україні. Фактично в кінцеву ціну закладуть прибуток у 12,5% на "старі" активи та 12,5% на "нові" активи. Спочатку прибуток на "старі" активи НКРЕКП планували встановити в розмірі 5%. Але в кінцевому варіанті постанова принесе прибуток власникам обленерго.

Відзначають, що також в Україні подорожчає постачання електроенергії для оптових споживачів. Від 1 квітня значно зростуть тарифи близько 30 обленерго. Найбільше - на 103% - зростуть тарифи у "ДТЕК Високовольтні мережі".

Новини партнерів

Останні новини

Оголошення