Чи зможуть селяни Тернопільщини продавати домашнє молоко?

У селян вимагають – підвищити якість молока. Від липня в Україні планують відмовитися від молока другого ґатунку, так званого домашнього. Зокрема, йде мова про заборону реалізації молока після ручного доїння.

Запровадження нових стандартів молока, пов’язане із угодою про Асоціацію з ЄС. Молокопереробні підприємства Європи не можуть використовувати молоко другого ґатунку. Оскільки забруднене молоко не дає можливості виробити продукт високого ґатунку.
«Стоїть завдання – підвищити якість та санітарну гігієну молока. До прикладу, у країнах Європейського Союзу немає поділу молока на ґатунки. Там виробляють лише молоко ґатунку, який відповідає екстракласу. Україна ж підписала угоду про Асоціацію з ЄС, прийняла на себе зобов’язання привести до європейських вимог і своє виробництво. Діючий стандарт молока в Україні передбачає чотири ґатунки. Відтак останній ґатунок – це фактично забруднене молоко. І жодне з переробних підприємств не може виробити ґатункову продукцію, використовуючи таке молоко. Відтепер селянину доведеться приділяти більше уваги гігієні отримання молока. Молоко має бути не нижчим першого ґатунку», – відзначив начальник управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини ГУ Держпродспоживслужби в області Олександр Дністрян.
Отож, селянам радять об’єднуватися та створювати кооперативи. Таким чином можна буде виробляти більш якісне молоко, яке купуватимуть підприємства за високою ціною, пише "0352".

Новини партнерів

Останні новини

Оголошення