ПЛАСТ у Кременці стартував

ПЛАСТ у Кременці розпочав свою діяльність. Презентацію започаткування Пластового руху на Кременеччині провели у  Кременецькій ЗОШ I-III ступенів № 5, 31 січня - пише kremenets.city. Чому саме тут, Кременець. City  писав раніше. Тернопільські  наставники  розповіли чим цікава організація і чому важливо бути задіяним у цьому молодіжному осередку. Місцеві визначились із переліком основних питань, важливих для старту.
Міський голова зазначив, що підтримає таку ініціативу: "Я радий, що на Кременеччині започатковується такий рух. Для мене ПЛАСТ насамперед починається з дисципліни та правильного патріотичного виховання", - каже Кременецький міський голова Олексій Ковальчук.

ПЛАСТ на Кременеччині

Про скаутську організацію на Кременеччині чують не вперше.  Адже пластунський рух в нашому місті мав свій розвиток ще в 20-х роках минулого століття, тоді його розпочали  гімназисти  Улас Самчук, Оксана Лятуринська та інші активні студенти, про це розповів директор Кременецького медичного училища ім.Арсена Річинського  Петро Мазур. Відомим пластуном був і сам Арсен Річинський, який свого часу писав про ПЛАСТ наукові роботи, а також лікар-фітотерапевт Василь Кархут.

Час для участі у організації ПЛАСТ для студентів та людей, котрі працюють

Назар Яворський, голова Тернопільської пластової округи, відповів на питання, яке цікавило більшість - як все ж таки поєднувати роботу у ПЛАСТІ з іншими справами.  Він зазначив, що це, власне, не займає аж стільки часу, як здається на перший погляд. “Цим не потрібно займатися кожного дня. Якщо ви духівник, то маєте хоча б раз на тиждень займатися вихованцями. Якщо ви інструктор, то зустрічі можна влаштовувати навіть по скайпу. Це міф, що ПЛАСТ забирає дуже багато часу. Хочете мандрувати, робіть, це з Пластом, хочете організовувати різні проекти то робіть це з Пластом”.

Що потрібно для того, аби стати членом ПЛАСТу?

Для цього достатньо пройти (КВДЧ)- кваліфікаційний вишкіл дійсного членства. Цей захід гуртує людей, які хочуть ознайомитися із ПЛАСТОм та його традиціями. Повідомили, що вишколи відбуваються два рази на рік. Їх можуть проводити, як в обласному осередку, так і у Кременці.   
Розповіли,  що на всіх пластових заходах присутні капелани. Це добра традиція. Про свій “пластунський досвід”  розповів капелан Ярослав Шевчук.   
"Спочатку і я думав, що ці додаткові навантаження у ПЛАСТі будуть забирати мій час, але насправді громадська діяльність, навпаки не забирає, а дає. Той час, який ми посвятили комусь, повертається сторицею".

Перші кременчани у сучасному  ПЛАСТі:  Історія  Єви Кочергіної

Учениця Кременецького ліцею ім. Уласа Самчука Єва Кочергіна також стала пластункою зовсім нещодавно. "Про ПЛАСТ я знала ще з дитинства, але не вступала тому, що не було такої потреби, у мене мама шалена патріотка, тому патріотичного виховання мені вистачало вдома", - розповідає дівчинка.  
Спершу дівчина познайомилася із керівником Шумського ПЛАСТу.  Він розповів про те, що буде організовувати табір "Нескорені".
"Я погодилася, Боже мій, це були реально "Нескорені". "Ми приїхали, дощ, мокро, ліс, палатки немає як ставити, моя сумка повністю мокра, мені довелося з табору від'їхати на деякий час, аби висушити свій каремат, спальник, тому що все було повністю мокре", - ділиться враженнями Єва.
Доволі значна кількість учасників покинула табір, але Єва повернулася. "Час, який я тут провела, був просто незабутнім, тоді я зрозуміла, що це моє".
Тоді склала тести КВДЧ. "Я пройшла найближче КВДЧ – для мене це був класний досвід. Нам дали питальник та із 20 питань я дала правильну відповідь на 15, мене зарахували".
"Для мене ПЛАСТ став тим оточення, яке я хотіла мати. Це здорове оточення, у якому ніхто не зловживає алкоголем, не палить, не балується наркотою, це те оточення, де обговорюються здорові теми. Всі люди тут свідомі, і це мені дуже імпонує", - каже Єва.
Дівчинка розповіла, що коли повернулася додому після КВДЧ, зрозуміла, що те оточення, у якому вона провела незабутній час, значно відрізняється від того, у якому вона перебувала до цього. "Мені захотілося назад, туди, де було круто. Бо для мене ПЛАСТ став тією великою грою,  яку можна проходити незалежно від віку, це постійний саморозвиток, без зайвих перебільшень, найкращий табір у моєму житті",- додає наостанок Єва.

Хто займатиметься з дітьми у Кременці

На сьогодні є двоє активних лідерів – Ярослав Шуляк та Андрій Залевський. Побували на презентації і готові сприяти Андрій Левчук, Микола Матвіюк, Сергій Колісецький, Микола Матвіюк, Андрій Смаглюк, Петро Мазур, Віктор Смоляк, Василь Чернігівський.
Відомо, що на сьогодні пройшли вишкіл КВДЧ у Тернополі біля 20 чоловік. Організатори Кременця просять звернутися потенційних наставників для домовленостей з подальшої співпраці.
Ярослав Шуляк тел.: 098 646 21 11
Андрій Залевський.: 098 196 29 43
Катерина Зуб журналіст kremenets.city

Новини партнерів

Останні новини

Оголошення