Яка тепер мінімалка в Україні?

З початку 2018 року мінімальна зарплата в Україні зросла на 523 гривні і тепер становить 3723 грн на місяць.

Однак це не всі зміни, яких доводиться чекати в новому році. Вже зараз навіть найменш кваліфікована робота в місяць не може оплачуватися менше за мінімалку. Також зросла середня погодинна оплата праці: якщо раніше це було 19,34 грн, то тепер 22,41 грн. Відзначимо, що це стосується не тільки бюджетних організацій, а в принципі всіх з будь-якою формою відповідальності - пише irivne.info.
В результаті підвищення мінімалки виростуть доходи у низькооплачуваних працівників. Також це відіб’ється на оплаті праці в бюджетній сфері, де зарплати тарифікуються за «Єдиною тарифною сіткою» (ЄТС).
Так, в 2017 році, згідно з ЄТС, мінімальний посадовий оклад (або тарифна ставка) становив 1600 грн – це 50% мінімальної заробітної плати, встановленої на минулий рік (3200 грн). Такий посадовий оклад був у працівників, чиї зарплати тарифікуються за першим розрядом ЄТС. У 2018 році посадовий оклад для 1-го розряду ЄТС дорівнює прожитковому мінімуму для працездатних громадян на 2018 рік – 1762 грн. Але це вже не 50%, а 47% мінімалки.
Тарифні ставки від 1-го до 11-го розрядів нижчі за мінімальну заробітну плату, і тільки починаючи з 12-го – вищі (3735 грн). Таким чином, тим, чиї посадові оклади віднесено до 1-11 розрядами, роботодавці повинні забезпечити доплати до мінімальної зарплати.
Тепер, аби не було однакових зарплат за некваліфіковану роботу і за роботу, що вимагає більш високої кваліфікації, повинні були б вирости зарплати і для працівників з більш високими тарифними окладами. Але пропорційного збільшення окладів не відбулося. Хоча уряд скоригував деякі тарифні коефіцієнти.
Після підвищення соціальних стандартів виросте і середня зарплата в Україні. Згідно з консенсус-прогнозом на 2018 рік Міністерства економічного розвитку, на кінець року середня зарплата виросте приблизно до 8350 грн. До грудня 2017 року цей показник становив 7470 грн. Таким чином, Мінекономрозвитку прогнозує збільшення середньої зарплати майже на 12%.

Новини партнерів

Останні новини

Оголошення