Молочну революцію перенесли: чого чекати селянам і покупцям?

“Молоко має бути персоніфікованим. Якщо привезли тонну і воно зіпсоване – знатимуть, хто відповідає”


Переробні підприємства з 1 січня мали відмовитись купувати молоко у селян, бо воно йде переважно низьким, другим сортом. Експерти вже назвали це молочною революцією. На Тернопільщині виробляють 440 тисяч тонн молока. При цьому особисті господарства дають левову частку – 367,4 тисяч тонн. Тож після нового року революцію скасували, щоправда, тимчасово – до липня - пише nday.te.ua.
“Українцям заборонять здавати молоко”, “Підприємства не зможуть купувати молоко у бабусь”. Так лякали українських селян перед початком року. Згідно з угодою про асоціацію з ЄС, наша країна добровільно взялася привести вимоги до якості молочної сировини у відповідність до чинних у Євросоюзі. Це означає, що до перероблення на підприємствах може бути допущене тільки молоко вищого класу. Отримати таке можливо при використанні доїльних апаратів, без контакту молока з руками, моментально його охолодивши. Йдеться і про дотримання гігієни персоналу й самих тварин. І, звичайно, корови повинні підлягати ветеринарному догляду.
Але таку технологію забезпечують сьогодні лише сільгосппідприємства, фермерські господарства.
Володимир СтахівЧого чекати селянам, «Наш ДЕНЬ» запитав у виконувача обов’язків директора департаменту агропромислового розвитку Тернопільської ОДА Володимира Стахіва.
Молоко від селян – на корми або технічну переробку
– Зміни відтермінували, оскільки до них не були готові. І міг бути соціальний вибух, – каже Володимир Стахів. – Також нема гарантій, що коли тепер заборонити приймати молоко від селян, не знайдуться ділки, які цей другий сорт все ж будуть заготовляти, але платитимуть менше людям.
– Чому Європа так занепокоєна якістю нашого молока?
– Молоко другого сорту суперечить нормам ЄС. Йдеться в основному про бактеріальну забрудненість, яка досить висока. Адже молоко від населення зливають в одну бочку від сотень людей, тому контролювати весь процес – нереально. Хтось привезе вчорашнє, злили в загальний холодильник – і все молоко стане кислим. Відповідно до вимог ЄС, молоко має бути персоніфікованим. Якщо привезли тонну молока і воно зіпсоване – знатимуть, хто відповідає.
– Здача молока на переробку для тисяч селян – вагоме джерело доходу. Якщо його не стане, людям буде важче зводити кінці з кінцями. Чи відомо вже, яких змін слід очікувати з липня?
– Наскільки я знаю, Мінагрополітики підготувало наказ, згідно з яким продовжать закупівлю молока другого сорту від населення, але з іншим цільовим призначенням – на корми або на технічну переробку, на виробництво казеїну. Однак наразі зрозуміло, що людям вигідніше продавати молоко для харчових цілей, оскільки за нього платитимуть більше.
Створення кооперативу – це десятки тисяч доларів
– Яку альтернативу влада пропонує селянам?
– Одним з виходів є створення сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів, де будуть дотримані всі вимоги, будуть холодильник, доїльні апарати. Ще один шлях – це сімейні ферми. Одна сімейна ферма у нас вже є, у селі Жизномир Бучацького району. Люди працювали за кордоном, а коли повернулися сюди, вклали кошти і отримують з цього дохід. Закупили обладнання, молокопровід, щоб молоко одразу від корови потрапляло в холодильник.
– Чи передбачена допомога держави для тих, хто створює кооперативи чи сімейні ферми?
– Зрозуміло, аби створити сімейну ферму чи кооператив, потрібно багато коштів. Мова про десятки тисяч доларів. З обласного бюджету в 2017 році було виділено 300 тисяч гривень для здешевлення вартості придбаних доїльних апаратів населенням. Люди можуть звертатися – ми можемо допомогти придбати доїльні установки, а  також холодильники, не враховуючи ПДВ. Також даємо методологічну інформаційну допомогу. З іншого боку, якщо ви хочете щось зробити, треба вкласти кошти. Головне – бажання створити кооператив. У людей відбили бажання працювати. На жаль, простіше поїхати до Польщі, заробити й тут витратити.
– А як у тій же Польщі? Невже там на переробку теж зовсім не приймають молоко від населення?
– Там також мало агропідприємств, які займаються виробництвом молока. Однак значна частка якраз і припадає на сімейні ферми, і там якість молока висока.
– Чи слід готуватися покупцям до чергового здорожчання молочної продукції?
– Очевидно, що так. По-перше, молочна продукція зараз користується попитом. Окрім того, якісного молока для її виробництва не вистачає вже зараз. Деякі наші підприємства завозять молоко з інших регіонів. Адже те, що сьогодні беруть від селян, в основному спрямовують на виробництво масла.

Новини партнерів

Останні новини

Оголошення