«Кіборг» В’ячеслав Мельник став першим на Кременеччині, чиє життя забрала війна на сході

За офіційними даними, захищаючи Донецький аеропорт загинули понад 200 військових.

Сьогодні, 16 січня, з ініціативи самих «кіборгів», які пройшли через 242-денне пекло, неофіційно відзначається День захисників ДАПу та вшановується пам’ять загиблих побратимів. Серед них і кременчанин із с. Білокриниця 26-річний В’ячеслав Мельник, який трагічно загинув 19 січня 2015 року.
З важким пораненням руки, його вивозили санітарною машиною разом з іншими пораненими. Автомобіль потрапив під обстріл з «Градів» на виїзді з аеропорту.
Батькам молодого чоловіка довелося пережити справжній жах. Сепаратист Гіві сказав татові Славка телефоном: «Не дзвони більше, нема твого Славіка, я його вбив…». В’ячеслав став першим, але, на жаль, не останнім кременчанином, життя якого забрала війна на сході України.
Мама В’ячеслава, Ірина, й до сьогодні займається волонтерською діяльність, а тато Олександр, проживши 20 років в Італії, покинув усе і пішов воювати, аби помститися за сина…
У Білокриницькій школі, де навчався В’ячеслав, встановили меморіальну дошку на честь випускника, полеглого у боях за аеропорт Донецька.
Указом Президента України нагороджений орденом «За мужність» III ступеня (посмертно). Також нагороджений (посмертно) нагрудним знаком «За оборону Донецького аеропорту», медаллю «122 окремий аеромобільний батальйон 81 бригада», медаллю «За жертовність і любов до України», медаллю «За службу Україні». Включений до списку «Народний Герой України».
Окрім В’ячеслава Мельника, багатьох захисників ДАПу відзначили державними нагородами посмертно. 18-21 січня 2015 року внаслідок підриву терміналу ДАП загинуло 58 захисників-«кіборгів».
Через два дні після смерті «кіборга»-кременчанина, 21 січня 2015 року було прийнято рішення відвести українських військовослужбовців з нового терміналу – цей об’єкт був повністю зруйнований і не придатний для оборони.
Джерело: Терен

Новини партнерів

Останні новини

Оголошення