На Кременеччині питна вода забруднена нітратами

Тернопільська державна лабораторія Держпродспоживслужби досліджувала питну воду не лише в обласному центрі. Понад 180 проб відібрали у різних районах та селах.


Найкраща вода в області у Гусятинському районі, а найгірша – у південних районах, зокрема, Кременецькому, Заліщицькому, Борщівському. Найпоширеніше забруднення води на Тернопільщині – нітрати.
— Вміст нітратів в основному залежить від специфіки ґрунту та розвитку регіону. На півдні Тернопільщини є багато карстових печер, вапнякові породи переважають, а отже вода яка залягає у цих породах вимиває нітрити, азот. Воду очищувати можна тільки встановленням фільтрувальних установок, – розповідає головний спеціаліст відділу безпеки середовища і життєдіяльності управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства ГУ Держпродспоживслужби в Тернопільській області Остап Гурський.
Також вміст нітратів, зазначає завідувачка хіміко-токсичним відділом Тернопільської державної лабораторії Держспоживслужба Валентина Тарнавська, пов’язаний з тим, що ґрунтові води залягають неглибоко. Часто нітрати вводяться в ґрунт, як добрива. Для прикладу, у багатьох приватних джерелах близько присадибні ділянки, дворові вбиральні, стайні. Згідно з санітарними правилами жодного джерела забруднення немає бути в межах двадцяти метрів до своєї свердловини.
Вміст нітратів у воді, говорять спеціалісти, доросла людина не відчує на собі. Дія цієї речовини залежить від кількості її споживання. Для середньостатистичної дорослої людини вагою 70 кілограмів, щоб досягнути дози отруєння, потрібно випити не одне відро води. Але значну загрозу така вода несе дітям і навіть можливі летальні випадки.

Новини партнерів

Останні новини

Оголошення