У лісі на Шумщині 14 жовтня «воювали» солдати Вермахту

Учасники кількох клубів військової реконструкції з усієї Західної України зібралися сьогодні, 14 жовтня, у лісі на Шумщині.
Відвідати місцину можуть усі охочі. Від Тернополя до Кременця дорога – майже ідеальна, адже вона – тільки після капітального ремонту. Від повороту після Білокриниці Кременецького району, а також у напрямку Стіжка і Антонівців – гірша. Ну, а коли їхатимете у глиб лісу, то – не нарікайте. Не дарма у ті краї колись навіть енкаведисти і нацисти побоювалися заїжджати.  Там і сьогодні цілком можна поринути в атмосферу 40-х років ХХ ст., коли на Західній Україні тривала визвольна війна.
У лісі повністю відтворили життя і побут українських патріотів, яким доводилося вести свою боротьбу підпільно. На території штабу відновили криївку, конюшню, пекарню і літню школу. Імена загиблих воїнів УПА і їхніх командирів із 35-ти сіл Шумського району закарбували на пам’ятних стелах, біля яких вчора, 13 жовтня, висадили кущі символу України – калини.
Втім, найбільший інтерес у гостей викликала реконструкція бою між повстанцями і солдатами Вермахту. Причому у «вояків» була не тільки стрілецька зброя часів Другої світової війни, а й інший «антураж» – старий автомобіль і самохідна бронемашина.
Реконструктори відновили бій, який дійсно колись відбувався. Основною локацією став гайок поруч із нещодавно відновленою конюшнею. За перебігом «бою» спостерігали кілька сотень гостей свята. Найбільшу насолоду від пострілів і вибухів, звісно ж, отримували діти.
До речі, серед гостей свята можна було помітити і сивочолих чоловіків в одностроях. Дехто із них зацікавлено спостерігав за ходом реконструкції, згадуючи буремну молодість.

Новини партнерів

Останні новини

Оголошення