Люди почали переводити заощадження в долари і закривати рахунки в банках

Українці продовжують забирати гроші з банків, з початку року депозитний портфель населення в нацвалюті скоротився вже на 8,4% - до 214,02 млрд. Грн.
Про це пише UBR, грунтуючись на свіжому звіті Нацбанку. Минулого місяця люди зняли зі своїх гривневих рахунків 0,3% накопичень.
Видання припускає, що людям не сподобалося тотальне зниження процентних ставок банків, який не припинявся в серпні. За минулий місяць, за інформацією регулятора, середня прибутковість гривневого вкладу для фізособи скоротилася на 0,8% річних, і зупинилася на рівні 11,4%. А з початку року гривневі вкладники втратили ще більше, адже в кінці 2016- го вони заробляли на своїх депозитах в середньому 15,6% річних.
При цьому люди нарощували свої заощадження на валютних рахунках: за минулий місяць їх загальний обсяг в українських банках зріс на 0,6%, і досяг $ 8,4 млрд. Зростання, звичайно, не грандіозний, і, швидше за все, був забезпечений конвертацією гривневих вкладів у ВКВ у міру закінчення їх термінів, однак він дозволяє говорити про зміну тренда. Адже до сих пір люди активно вилучали долари і євро з банків. З початку 2017 р забрали на $ 1,4 млрд.
Може бути перехід вкладників в валюту викликаний з осінніми очікуваннями провалу курсу гривні до мінфінівському прогнозом - до 27,2 грн ./$. А може вони звернули увагу на те, що фінансисти перестали опускати відсотки по валютних депозитах: середній розмір ставки, за даними НБУ, в серпні залишився таким же, як і в липні - 3,1%. Це звичайно не 5,4% річних, як було в кінці 2016- го, але все ж таки не менше 3%, як прогнозували скептики в середині літа.
Аналогічні тенденції Нацбанк зафіксував і в корпоративному секторі. Також як і люди, підприємства скорочували свої гривневі вкладення: за минулий місяць їх обсяг зменшився на 2,8%, і зафіксувався на рівні 228,6 млрд. Грн. І нарощували за рахунок експортних надходжень валютні вклади: бізнес збільшив ці накопичення на 1,8% - до $ 5,3 млрд.
Невелике пожвавлення сталося на кредитному ринку. Готуючись до нового навчального року та розраховуючись за літні поїздки, люди стали активніше брати дрібні кредити. За рахунок чого, обсяг гривневого кредитування населення виріс за підсумками серпня відразу на 4,1%, і банки сформували загальний портфель на рівні 87,4 млрд. Грн.
При цьому українці продовжували гасити раніше оформлені валютні позики: їх сума в банківській системі скоротилася на 2,6% - до $ 70,8 млрд.
І рівно така ж динаміка була зафіксована в бізнес-сегменті: гривневе кредитування зросло на 1,3% (до 447,9 млрд. Грн.), А валютне скоротилося на 0,02% (до $ 13,7 млрд.).

Новини партнерів

Останні новини

Оголошення