Селянам з Кременеччини, які здають в оренду пай, це варто знати

У Тернопільській ОДПІ нагадали, що від сплати земельного податку звільняються власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачі за умови передачі земельних ділянок та земельних часток (паїв) в оренду платнику єдиного податку четвертої групи.
Податковим кодексом визначено, що до четвертої групи єдиного податку належать сільгосптоваровиробники, у яких частка сільськогосподарського товаровиробництва за попередній податковий (звітний)  рік дорівнює або перевищує 75 відсотків.
Об’єктом оподаткування для платників єдиного податку четвертої групи є площа сільськогосподарських угідь (ріллі, сіножатей, пасовищ і багаторічних насаджень) чи земель водного фонду (внутрішніх водойм, озер, ставків, водосховищ), що перебуває у власності сільськогосподарського товаровиробника або надала йому у користування, у тому числі на умовах оренди.
Кодексом передбачено, що підставою для нарахування єдиного податку платникам четвертої групи є дані державного земельного кадастру чи дані з державного реєстру речових прав на нерухоме майно.
Згідно із Земельним кодексом, право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації цих прав.
Платником орендної плати є орендар земельної ділянки, а об’єктом оподаткування  є земельна ділянка, надана в оренду.
Тому, фізична особа – власник земельних ділянок, земельних часток (паїв) звільняються від сплати земельного податку за земельні частки (паї), що передані в оренду платникам єдиного податку четвертої групи на підставі договору оренди – на період дії єдиного податку.

Новини партнерів

Останні новини

Оголошення