Економіка України починає оживати

У другому кварталі цього року ріст ВВП склав 2,4% відповідного аналогічного періоду минулого року.


Основою зростання української економіки у 2017 році є відновлення внутрішнього попиту. Активно зростають обидва великих складники внутрішнього попиту: і інвестиції, і споживання.
У другому півріччі темпи зростання можуть трохи сповільнитися через менший врожай у сільському господарстві, ніж минулого року.
Ми зберігаємо прогноз зростання реального ВВП України у 2017 році на рівні 2%, але фактичний показник може виявитися трохи вищим.
Помірне відновлення української економіки відбувається зі збереженням помітних інфляційних процесів. При реальних темпах росту економіки 2% номінальний ВВП у гривневому обсязі цього року буде близьким до 20%.

Відмінність між двома показниками – це і є інфляція в економіці.

Для порівняння: якщо у 2015 році обсяг українського ВВП становив 2 трлн гривень, то у 2018 році він суттєво перевищить 3 трлн гривень. Тобто за ці три роки ВВП у гривнях збільшиться на 60%, але його реальне зростання становитиме лише близько 8%.
Тим часом збереження стабільності на валютному ринку сприяє відновленню валютних обсягів української економіки. Цього року ВВП України сягне 105 млрд доларів, що суттєво більше за минулорічні 93 млрд доларів. Проте шлях відновлення обсягу української економіки до історичного максимуму у 180 млрд доларів ще дуже довгий.

Новини партнерів

Останні новини

Оголошення