Місцевий розвиток громади на Кременеччині

Кременецький район, один із дев’яти Тернопільської області, що беруть участь у реалізації третьої фази спільного проекту Європейського Союзу та Програми розвитку ООН “Місцевий розвиток, орієнтований на громаду”
У Тернопільській ОДА відбулося засідання обласної координаційної ради з питань реалізації третьої фази спільного проекту Європейського Союзу та Програми розвитку ООН “Місцевий розвиток, орієнтований на громаду”. До заходу долучилися заступник голови Тернопільської ОДА Олег Валов та заступник голови обласної ради Любомир Крупа.
Третя фаза проекту розпочалася у жовтні 2014 року з підписання Угоди про партнерство між Тернопільською обласною державною адміністрацією, Тернопільською обласною радою та Програмою розвитку ООН. До участі залучено 9 районів: Бережанський, Борщівський, Гусятинський, Заліщицький, Збаразький, Кременецький, Лановецький, Підволочиський,Теребовлянський.
«Діяльність проекту спрямована на відновлення базової соціальної та комунальної інфраструктури у таких пріоритетних сферах діяльності громад, як енергоефективність, охорона здоров’я, охорона навколишнього середовища, водопостачання спільно з розвитком малого аграрного бізнесу. Всього за період реалізації проекту «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» у Тернопільській області протягом 2008-2017 років впроваджено 172 ініціативи громад», - зазначив заступник голови ОДА Олег Валов.
За словами начальника департаменту економічного розвитку і торгівлі Тернопільської ОДА Галини Воляник, усі мікропроекти, які впроваджувалися, дуже цікаві та принесли багато користі громадам. «У рамках ІІІ фази реалізувалися основний компонент з розвитку громад, компонент з економічного розвитку кооперативів, пілотний компонент зі створення ЦНАП, завдяки якому створено Центр надання адміністративних послуг у Шумській об’єднаній територіальній громаді загальною вартістю 942,2 тисяч гривень», - поділилася Галина Воляник.
У Козівському районі впроваджується 1 мікропроект з економічного компоненту – створення сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів.
За основним напрямком реалізовано 37 мікропроектів, які за типологією розподілились таким чином: енергозбереження в школах – 28; енергозбереження в дитсадках – 4; ремонт амбулаторій – 3; ремонт водогону – 1; вуличне освітлення – 1.
Також в Тернопільській області впроваджується економічний напрям Проекту МРГ, за яким  створено та зареєстровано  4 сільськогосподарські обслуговуючі кооперативи, які загалом реалізували 8 мікропроектів на загальну суму 4,3 мільйони гривень.
Зальний бюджет всіх 46 мікропроектів, реалізованих протягом 3-ої фази Проекту МРГ – 17,3 мільйонів гривень, з яких – 11, 8 мільйонів гривень кошти Проекту, 3,4 мільйонів гривень – кошти місцевих бюджетів (райони і сільські (міські, селищні) ради), 1,7 мільйонів гривень – кошти громад, 245 тисяч гривень – кошти обласного бюджету, 37 тисяч гривень – кошти спонсорів.
Під час засідання координаційної ради відбулося вручення сертифікатів головам громадських організацій, які успішно завершили мікропроекти та представили кращі практики громад у впровадженні методології МРГ: ГО «Мрія» с. Ласківці, ОСН «Покращуємо добробут» с. Юськівці, ГО «Добринь» с. Старий Олексинець, СОК «Кринички» с. Котів.
Довідково:
Спільний проект Європейського Союзу та Програми розвитку ООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» з 2008 року активно діє на всій території України. Віднині 2,6 мільйони людей у понад 2 000 сіл покращили своє життя через реалізацію мікропроектів щодо відновлених дитячих садків та шкіл (664), медичних пунктів (118), доступі до якісної води (110), охороні довкілля (9), енергозберігаючого вуличного освітлення (706). Понад 2 000 місцевих ініціатив було впроваджено, понад 20 000 членів громад та 6 000 місцевих та обласних чиновників пройшли тренінги з фінансового управління та управління проектом.

Новини партнерів

Останні новини

Оголошення