У Кременецькому госпітальному окрузі буде 162 тисячі населення

Очільник Тернопільщини Степан Барна запевняє: медичної реформи боятися не варто, адже вона не передбачає закриття районних лікарень, чого так остерігаються мешканці області.
«Всі остерігаються того, що лікарні в районах та містечках ліквідують і тоді пацієнти не будуть мати, де лікуватися, а лікарі втратять роботу. Утім, це далеко не так. Адже реформа медицини передбачає перш за все покращення медичної сфери й надання якісних медичних послуг», - відзначив Степан Степанович.
Більше того, каже він, розвиваючи госпітальні центри в області, ніхто не закриватиме районних лікарень, а навпаки підтримуватиме їх та розвиватиме.
«Кожна лікарня відповідно до медичної реформи буде визначати свою спеціалізацію. Але, водночас, ми маємо розуміти, що реформа без системних змін не відбудеться, тому я вітаю ті кроки, які сьогодні робить міністр охорони здоров’я Уляна Супрун. Це стосується екстериторіальності пацієнта, тобто, тепер гроші йтимуть за пацієнтом. І тоді лікар сам муситиме прагнути до того, щоб надавати якісні медичні послуги і щоб саме до нього йшли лікуватися пацієнти. Це у свою чергу подолає корупцію, а також багатьох лікарів змусить задуматися над своєю кваліфікацією», – підкреслив Степан Барна.
Загалом в області буде чотири госпітальні округи. Головна перевага цього полягає в тому, що госпітальні центри, які будуть сформовані на базі Тернополя, Кременця, Бережан і Чорткова, матимуть такі ж організаційні, кадрові, технологічні функції, які є у лікарнях Тернополя.
«Це говорить про підняття медичних послуг до відповідного рівня саме на базі Чорткова, Бережан та Кременця. При цьому, на утворенні госпітальні округи у Тернопільській області передбачатиметься додаткових 250 млн. грн. на придбання сучасного високоточного медичного обладнання», - каже обласний керманич.
Поділ на госпітальні округи проводився із врахуванням логістичної складової, аби жителям краю було зручно добиратися до госпітального центру. Виходили також і з кількості населення, відповідно до якого пропорційно поділили округи. Таким чином, Тернопільський госпітальний округ буде мати 438 тисяч населення з містом Тернопіль, у Бережанському госпітальному окрузі буде 161 тисяча населення, у Кременецькому – 162 тисячі, а у Чортківському – 304 тисячі. Водночас у кожному госпітальному окрузі будуть створені пренатальні центри, де також буде потреба у кваліфікованих кадрах.

Новини партнерів

Останні новини

Оголошення