Доведеться показувати паспорт, щоб скористатись мобільним зв'язком?

Обов’язкова реєстрація у телеком-кампаніях може очікувати українців найближчим часом. Законопроект про прив’язку мобільного зв’язку до паспортів розробила Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації України.
Таку ідею планують винести на розгляд сесії Верховної Ради та  пояснюють її важливість допомогою у боротьбі зі злочинністю та тероризмом. Чим це загрожує абонентам.
Радник з регуляторних питань «Київстар» Максим Савченко зазначив, що законопроект не враховує правовий статус і порядок надання послуг абонентам, які не зареєстровані, але вже користуються послугами мобільного зв’язку. Також не встановлює терміни реєстрації наявних абонентів, які користуються мобільним зв’язком без ідентифікації. У компанії нагадали, що для ідентифікації абонент повинен прийти до центру обслуговування телеком-оператора з паспортом. Проте, не всі можуть це зробити – зокрема, абоненти в сільській місцевості, люди з обмеженими фізичними можливостями, тощо.
У свою чергу, начальник департаменту стратегії та розвитку Lifecell Андрій Лебедєв зазначив, що на практиці інших країн можна побачити позитивний вплив реєстрації абонентів на різні сфери.
– Введення обов’язкової реєстрації абонентів позитивно позначилось на полегшенні доступу до електронних урядових послуг, покращенні можливостей для провадження мобільної комерції, підтримці урядових програм фінансового обліку, і найголовніше, на наш погляд, полегшенні процесу зміни оператора телекомунікацій споживачами в процесі перенесення абонентського номеру (MNP), – розповідає Лебедєв.
Юрист Юрій Білоконь розповів ТСН.ua, що цей законопроект прив’яже абонента до конкретного номеру.
– Тут, перш за все, питання не в персональних даних, а саме у прив’язці номеру телефону до конкретного споживача, – прокоментува юрист. – Тобто, зараз зберігається конфіденційність, у тому плані, що хтось не зможе вас прослуховувати, оскільки не можуть знати чи вам належить цей номер телефону. У цьому випадку, запроваджуючи такі зміни, надаючи повноваження органам буде можливість прив’язки конкретного номеру телефона до конкретної людини. І у випадку, якщо треба буде з’ясувати кому належить цей номер, або з’ясувати хто несе відповідальність за вчинення якихось дій з використанням номеру цього телефона, будуть в першу чергу відповідати абоненти, які до нього прив’язані. Тут просто можна опинитися в епіцентрі певних обставин.
До речі, Вперше обов’язкову реєстрацію SIM-карт ввели Німеччина і Швейцарія ще 14 років тому. Від 2003 року ідентифікацію абонентів ухвалили близько 80 країн. Купити SIM-карту без паспорта неможливо в Росії, Норвегії, Австралії, Індії, Бразилії, Болівії, Перу, Еквадоріі багатьох інших країнах.
Проте, за результатами дослідження Groupe Speciale Mobile Association, реєстрація не завжди допомагає запобігти злочину чи розкрити його.

Новини партнерів

Останні новини

Оголошення