Мешканців Кременеччини попереджають про небезпеку ураження борщівником

Небезпечна і небажана рослина – борщівник Сосновського широко поширена в Кременецькому районі.

Насіння борщівника розноситься вітром і переноситься водою, тому зарості його часто зустрічаються обабіч автомобільних та залізничних шляхів, на узбіччях польових доріг у лісосмугах, на берегах річок, каналів, з’являються на сільськогосподарських угіддях, необроблюваних землях, пустирях, сміттєзвалищах, присадибних і дачних ділянках, узлісях лісів, у парках, садах, поблизу дошкільних, навчальних, наукових, відомчих установ і організацій, людських городах і навіть у містах. 
Як відомо, борщівник Сосновського росте в багатьох регіонах України, але до цього часу не було точних відомостей як широко поширена ця рослина на території нашої країни, зокрема в Кременецькому районі.
Захоплюючи нову площу, він пригнічує іншу рослинність, порушує нормальне природне функціонування місцевих екологічних систем і створює навколо себе власну екосистему, неприйнятну для природи тої чи іншої місцевості. Великі і широкі листки борщівника розпускаються навесні раніше за інші рослини (трави), затінюючи поверхню грунту, на якій після його заселення рослини інших видів більше не ростуть. Тваринам він особливо не шкодить, хіба що зменшує пасовища, витісняючи звиклий для них рослинний корм.
Разом з тим, борщівник Сосновського, має токсичну дію на шкіру людини та часто важко диференційованим від схожих представників суміжних видів. Прозорий водянистий сік рослини багатий на фотоактивні сполуки (фуранокумарини) при контакті викликає малопомітне подразнення, як від кропиви, але під дією ультрафіолетового (зокрема сонячного) випромінювання, в сокові активуються токсичні властивості, підвищуючи чутливість шкіри до ультрафіолету в сотні разів. Навіть одноразове торкання до борщівника призводить до опіків 1-3 ступенів.
На жаль, борщівник Сосновського дотепер не є карантинною рослиною, залишається кормовою культурою, однак враховуючи темпи його розповсюдження та загрозу, яку він створює для здоров’я людини після безпосереднього контакту, його неодмінно потрібно знищувати.
Зважаючи на шкоду, яку ця отруйна рослина може завдати як сільському господарству, так і здоров’ю населення, необхідно зупинити поширення та знищити уже наявний самосів борщівника Сосновського. Зволікання у цьому напрямі призведе до значних збитків і ускладнення екологічної ситуації в районі, погіршення інвестиційного клімату та туристичного приваблення.
Виконувач обов’язків начальника
відділу агропромислового розвитку 
В.З. СКОРОПЛЯС

Новини партнерів

Останні новини

Оголошення