Кременеччина залишиться без полуниць?

У Лосятині запевнили, що полуниця буде, але трохи пізніше.

Ох, яка вона яскрава, апетитна і бажана. І дорога. Та ще тієї не знайти. Як сталося, що у полуничному краї, як називають Кременеччину завдяки селу Лосятин, досі майже немає полуниць, коли чекати першого місцевого врожаю і головне за якою ціною?

Про це "Реально" розповіли у полуничній столиці України – Лосятині. 

– Залежно від погодних умов полуниця на наших полях дозріває у різний період, – розповіла директор ТОВ «Екофрутс» Світлана Кебалюк. – Минулого року ми збирали перші ягоду із 1-2 червня, а цього річ чекаємо у кращому випадку із 10 червня, а може й пізніше. Через весняні заморозки ми втратили 15-20% цвіту. Ранніх сортів наше товариство не вирощує. Наш основний споживач фірма «Данон», а їх цікавлять великі партії, а це, як правило, середні сорти «Хоней», «Полка», «Флоренс». 
Тож, любителі поласувати полуницею швидше можуть розраховувати на приватні господарства, де часто вирощують ягоду на продаж у роздріб. І перша уже буквально вчора з’явилася на центральному базарі. Щоправді ціна трохи «кусається». За літровий слоїк просять 30 грн. Розважну полуницю, що привозять із Закарпаття можна купити дешевше – 30-35 грн. за кілограм.
– Ми маємо можливість реалізовувати свіжу полуницю на ринку, але орієнтуємося на ціну. Якщо вона нас влаштовує, то продаємо, – каже директор ТОВ. – Зазвичай це може бути до 20% нашого врожаю.
Увесь врожай полуниці «Екофрутс», у залежності від площі висадження, сягає майже 200 тон за сезон. Проте «Данон» готовий приймати ще більше. І, хоча ціна за якою здають врожай дещо нижча за ринкову, непогано заробити вдається саме на об’ємі продажі.
Багато полуниці вирощують й у приватних господарствах Лосятина. Суми коштів, які вдається заробити за сезон на полуниці і малині селянам, називати навіть непристойно. Єдине, що варто сказати – відколи у Лосятині почали займатися ягідним бізнесом, рівень життя та достатку у селі зріс в рази, а у декого у десятки разів. І це не може не тішити…
Тим часом кременчан може потішити лише привозна полуниця, яка за два дні уже подешевшала. Передбачається, що у розпал сезону за кілограм проситимуть не більше 20-35 грн. Адже попри те, що полуниця таки постраждала від заморозків, катастрофічних втрат немає. Ягода, яку можна придбати сьогодні, приїздить до нас із Закарпаття. Вона ще не настільки насичена теплом та сонцем, але виглядає спокусливо і минути її, не купивши, бодай, півкілограма, може геть безсердечна людина.
Полуниця не просто смачна, вона допомагає кровотворенню, травленню, поліпшує роботу серця та нирок. У цих ягодах багато селену, містяться такі мінерали, як марганець, цинк. Та крім користі, рання полуниця може нашкодити здоров'ю людини, оскільки може бути переповнена нітратами.
10 порад, як вибрати хорошу ягоду, без нітратів і хімікатів
1. Полуниця повинна бути свіжою: зірваною не більше 48 годин тому і не збереженою в холодильнику, де вона втрачає свій смак і колір. Беріть міцні, не пом'яті ягоди, у яких збереглися квітконіжки. Така полуниця не втратила свій запас вітаміну С.
2. Колір – яскраво-червоний, сама ягода має бути гладкою, блискучою і пружною.
3. Купуйте ягоди з «хвостиками». Така полуниця довше зберігає свіжість і не «стікає». «Хвостики» повинні бути зеленими, а не сухими і прив'яленими.
4. Після огляду понюхайте ягоди: полуниця, що дозріла без сторонньої допомоги, має сильний приємний природний аромат. А якщо його немає або він дуже слабкий – полуниці «допомогли» рости хімічні речовини.
5. Зверніть увагу на зовнішній вигляд полуниці: не повинно бути цяток – це ознака псування або обприскування хімічними речовинами.
6. Не беріть занадто темну ягоду – швидше за все таку полуницю обробили селітрою.
7. Не оброблена хімікатами полуниця залишає помітні сліди соку на коробочці або іншому посуді, де її зберігали.
8. Якщо протягом кількох годин після того, як полуницю помили, вона не пустила сік – не їжте ягоди, вони оброблені чимось або генномодифіковані.
9. Не має сенсу купувати великі ягоди – вони, звичайно ж, гарні, але на смак більш водянисті. Та і вітамінів у них буде стільки ж, скільки в середніх або дрібних.
10. Якщо є можливість спробувати полуницю до покупки на смак – зробіть це. Про кількість нітратів, що зашкалює, скаже присмак металу.
Олена ІЛИНИЧ

Новини партнерів

Останні новини

Оголошення