На Шумщині вшанують Преподобного Амфілохія

12 травня в Свято-Амфілохієвській церкві Української Православної Церкви Київського Патріархату, в селі Мала Іловиця на Шумщині, де народився і провів останні роки життя ВЕЛИКИЙ УКРАЇНСЬКИЙ СВЯТИЙ, відбудеться Архієрейське богослужіння.

В 2002 році, 15 років тому Преподобного Амфілохія зарахували до лику Святих. Амфілохія шанують, як покровителя Українського війська та Волині. Зцілював і допомагав простим людям, був місцевим монахом в Почаївській Лаврі, розмовляв українською. За це його неневиділо російське "церковноє начальство". 
Амфілохія вигнали жити на цвинтар (1932), Звідусіль до нього на цвинтар за зціленням приїзджали хворі, таємно допомагав і лікував воїнів УПА. Це дратувало російських окупантів в рясах, але доказів у них не було, вирішили позбутися Амфілохія за допомогою "каральної психіатрії". Кагебісти завезли його в Буданівську психіатричну тюрму, там катували і проводили експерименти (1963). Амфілохію вдалось вижити, повернутись у рідне село. В шумські гори, село Малу Іловицю до монаха-цілителя почали з'їзджатись багато людей. 
За Амфілолхієм велась постійна сліжка КГБ, одного вечора вивезли в поле "невідомі" і жорстоко побили. Чудом Амфілохій вижив. Тоді до нього заслали "монашок", які мали завдання отравити цілителя. Після декількох спроб їм це вдалось (1971). Амфілохій прийняв отруту знаючи про це... Місцеві старожили з навколишніх сіл, Кременця і Почаєва і досі згадують чудесні зцілення Амфілохія, свідками яких були самі.
Джерело: Газета місто

Новини партнерів

Останні новини

Оголошення