Кременецька лікарня отримає від японців обладнання на 2,5 мільйона

Сучасні УЗД-апарат, гемоаналізатор та апарат штучного дихання невдовзі з’являться у Кременці.

Днями у Києві в посольстві Японії в Україні відбулася церемонія підписання грантових контрактів за проектами людської безпеки програми «КУСАНОНЕ». Надзвичайний і Повноважний посол Японії в Україні Сумі Шігекі та керівник Тернопільської обласної організації Червоного Хреста України Олександра Бригадир уклали контракт і потисли руки. Свідком та учасником цієї важливої для Кременецької медицини події став ініціатор участі у грантовій програмі, заступник головного лікаря Кременецької РКЛ з лікувальної частини Павло Кисіль.
Програма працює не лише у галузі медицини, а й освіти. Єдиною вимогою для допущення до участі у ній є цілковите обґрунтування необхідності коштів на ті чи інші потреби. У випадку Кременецької РКЛ – це діагностичне обладнання. Сучасний УЗД-апарат, гемоаналізатор, який дасть можливість якісно і чітко діагностувати захворювання крові, та апарат підтримки дихання для реанімаційного відділення незабаром з’являться у Кременці.
– Отримання перемоги у цій грантовій програмі, безперечно, дасть можливість покращити якість надання медичної допомоги, – розповів Павло Кисіль. – У розрізі того, що Кременецька РКЛ претендує на міжрайонну лікарню інтенсивного лікування, отримання додаткового потужного діагностичного лікування – досить вагомий аргумент, – каже заступник головного лікаря.
Проте пересічному пацієнту, відверто кажучи, однаково, який статус має лікарня, у якій він перебуває, аби лікували добре. Та від японського гранта свої зручності отримають і кременчани. Адже відтепер один з найсучасніших оригінальних УЗД-апаратів (японського виробництва) з усіма можливими датчиками обслуговуватиме пацієнтів у реанімаційному відділенні. Питання про те, як доставити важкохвору людину з реанімації у поліклініку для УЗД-діагностики, більше не виникатиме.
– Завдяки цьому обладнанню, ми робитимемо діагностику захворювань, з якими зараз направляємо пацієнтів у Тернопіль чи Рівне, – каже Павло Кисіль. – Гемоаналізатор – це розширення лабораторно-діагностичних обстежень. Такий апарат є лише у Тернопільській та Чортківській лікарнях на всю область, відтепер він буде й у Кременці і дасть можливість виявляти усі форми анемій та покращити діагностику захворювань, які пов’язані з лейкемією (рак крові).
Одразу після того, як кошти перерахують на Червоний Хрест у Тернопільській області, благодійна організація займеться придбанням обладнання. Після цього воно потрапить у Кременецьку лікарню.
Щодо участі у грантовій програмі раніше повідомляв головний лікар Кременецької РКЛ Григорій Козаков:
– Звичайно, ми погодили ці плани з районною владою, адже програмою передбачено співфінансування у межах 7 відсотків. І влада пішла у цьому питанні назустріч. Надзвичайно задоволений тим, що за результатами цього гранта медичний заклад отримає саме обладнання, а не гроші, й можливість надавати якісну медичну допомогу, робити хорошу діагностику і, відповідно, ефективне лікування.
Очевидно, що можливості кременецьким медикам і справді необхідні. Адже якщо раніше на Тернопільщині планувалося створення трьох окружних лікарень, то сьогодні на п’яти наступає і порівняно невеликий Бережанський район. Там влада всерйоз узялася за масштабне оснащення медичної галузі сучасним обладнанням. Відтак це дає підстави й Бережанщині претендувати на окружну лікарню. Тож перемога у грантовій програмі та отримання допомоги від японського уряду вчасні як ніколи для Кременецької медицини і значно підвищують шанси для створення міжрайонної лікарні інтенсивного лікування на базі Кременецької РКЛ.
Олена Ілинич

Новини партнерів

Останні новини

Оголошення