Руїни кременецького замку невдовзі зникнуть?

Початок туристичного сезону в Кременці ще не стартував офіційно. Проте гості з усіх куточків України і не переставали їхати навіть узимку, а з приходом перших теплих весняних днів їх значно побільшало. Але те, що вони бачать на найбільшій окрасі міста – Замковій горі, може швидше засмутити, аніж приємно вразити. Поблизу в’їзної брами стався серйозний зсув ґрунту, а також обвалилася частина скелі.

– Невже невдовзі залишки (руїни) найдревнішої у Кременці історико-архітектурної пам’ятки будуть повністю зруйновані? З цим запитанням ми звернулися до Кременецько-Почаївського ДІАЗу. І хоча директор установи Вадим Микулич на той момент перебував у відрядженні в Києві, працівники все ж погодилися поспілкуватись та дали певні пояснення щодо прикрої ситуації, про яку вперше почули від журналіста.
– Очевидно, цей зсув стався якщо не сьогодні, то вчора. Адже наші працівники щодня є на Замковій горі, – каже інженер-будівельник ДІАЗу Антон Луб’яницький. – Рано чи пізно усі залишки фортеці так чи інакше зруйнуються, якщо їх не консервувати і серйозно не укріпляти. Але, повірте, станеться це ще дуже не скоро. А що наслідки обвалу на горі приберуть якнайшвидше – це точно. А от щодо укріплення фундаменту, то це дуже складна робота. Спочатку потрібно знайти місце, де мав би бути старий фундамент, якого фактично не було, бо фортецю ставили на скелі. А тоді вже починати роботу над зведенням нового. Це дуже трудомісткий процес і надзвичайно дорогий. Такі складні реконструкції не можуть собі дозволити навіть у середньовічних замках Західної Європи, які перебувають у значно кращому стані, – каже фахівець.
Причиною обвалу, зазначають у ДІАЗі, навряд чи могло стати природне руйнування.  Швидше за все, припускають, до цього доклалася людська рука, а точніше – нога. Від чиїхось несамовитих стрибків скеля, яка відсиріла за зиму, просто з’їхала донизу. Також у заповіднику зазначають, що історичним пам’яткам значно більшої шкоди завдають місцеві мешканці, аніж гості міста.
Разом з тим, питання про безпеку туристів, які невдовзі масово ринуть на Кременеччину і більшість з котрих захочуть побувати на Замковій горі, залишається відкритим. Мало хто здогадується про те, яка може чекати небезпека під час знайомства з цим визначним місцем. Попереджувальні таблиці, котрі регулярно встановлюють на горі працівники ДІАЗу, також час від час «муляють»  очі деяким відвідувачам.
Олена Ілинич

Новини партнерів

Останні новини

Оголошення