Починається сезон кліщів! Як вберегтись?

Як ми раніше повідомляли  на початку травня нас чекає багато вихідних. Тож неминучі походи на природу, де крім смачних шашликів нас можуть чекати і небезпечні лісові мешканці! 

Тож ось поради, як вберегтись від неприємних наслідків від зустрічі з кліщами.

Оскільки щоб вижити, кліщам необхідне вологе і тепле середовище, вони часто живуть там, де рослини можуть затримати вологу у землі. Поширений міф, що кліщі падають на людей з дерев. Насправді вони в більшості випадків концентруються в траві і на кущах, на берегах річок і озер, поруч із стежками в листяних лісах.
Тому навіть те, що ви будете в шапці, абсолютно не гарантує вам безпеку. Кліщі зимують в опалому листі і в самому грунті, а коли виходить на полювання, намагаються підійнятися на найближчі кущі і гілки дерев, щоб потім зачепитися за людину або тварину, яка проходить повз. До слова, на узбіччі дороги їх в 10-15 разів більше, ніж в гущавині лісу. У похмуру погоду і після неї вони найбільш активні, за часом піки припадають на ранок і вечір.

Часто небезпека підстерігає нас, навіть не виходячи з дому: кліща може принести на собі домашній улюбленець, він може виявитися на букеті квітів або на одязі.

Як себе убезпечити

В першу чергу продумуйте своє вбрання, якщо ви йдете на природу. Бажано не залишати багато відкритих ділянок тіла, а сам одяг обробити препаратами для захисту. Вони бувають трьох видів: репелентні – відлякують кліщів; акарицидні – вбивають; інсектицидно-репелентні – мають комбіновану дію, тобто і відлякують, і вбивають.
Якщо перший вид можна бризкати як на одяг, так і на шкіру, то другий і третій види на шкіру потрапляти не повинні через високу токсичність. Дія цих засобів триває в середньому до 14 днів. Приходячи з лісу або парку, де ви були в тісних стосунках з природою (пікнік, наприклад), обов’язково оглядайте тіло і одяг

Що робити, якщо вкусив

Відчути укус кліща практично неможливо, так як він впорскує з укусом анестезуючу речовину. Помітити його так само важко, адже голодні кліщі розміром з макове зернятко. Якщо не помітити кліща одразу, то він дасть про себе знати через 1-2 дня ниючими болями в області укусу. Бажано відразу звернутися до лікаря, але якщо немає ускладнень у вигляді високої температури або головного болю, то можна сміливо справитися самотужки.
Для цього потрібно взяти кліща рівно і повернути в сторону як стрілку годинника. Робити все це краще в рукавичках або хусткою, щоб отрута не проникла в шкіру. Не страшно, якщо хоботок залишиться – він потім сам вийде природним чином.
Якщо ж кліщ дуже маленький, то можна крапнути на нього трохи олії, щоб перекрити доступ кисню, і він вилізе самостійно. Після процедури необхідно ретельно продезінфікувати «місце ураження» і стежити за своїм станом здоров’я. Кліща рекомендується відвезти на експертизу, щоб виключити ймовірність зараження.

У разі появи запаморочення, нудоти або високої температури необхідно терміново звернутися до лікаря!

Джерело: varota.com.ua

Новини партнерів

Останні новини

Оголошення