В Тернопільській області будуть об’єднуватись громади

Тернопільщина – лідер в Україні по формуванню територіальних громад. Наразі їх вже 36.

Станом на сьогоднішній день уряд прийняв низку законів, що допомагають розширювати процес децентралізації.
«Ми працюємо на двох рівнях з облдержадміністрацією: якщо в 2015 році  ми працювали по створенню об’єднаних громад, то в 2016 році ми працювали над наданням можливостей громадам жити самостійно і вміти заробляти гроші. Цей рік складніший ніж попередній, бо ми виходимо на рівень коли до громад, які  об’єдналися ми намагаємось долучити громади, які або запізнились, або не мали бажання об’єднуватись, а зараз виявили таке бажання. Сьогодні є багато сільських рад, які хочуть приєднатись до громад, що вже показали успішну роботу», – розповідає директор Центру розвитку місцевого самоврядування міста Тернополя Віктор Литвинчук.

Зараз майже 20 громад готові до розширення. Наступне важливе завдання – створення громад довкола районних центрів, а конкретно довкола Ланівців, Збаража, Зборова, Підгайців, Монастириської, Бережан, Чорткова і Кременця.

«В перспективному плані будемо намагатись, щоб кількість громад не перевищила п’ятдесят, на моє переконання і тридцять громад можуть забезпечити охоплення усієї території області. Як показує зарубіжна практика, в тому числі й Польща, на яку ми любимо опиратись, в них процес адмінреформи продовжується і  полягає в тому, що чисельні громади об’єднуються в більш крупніші», – пояснює начальник управління містобудування та архітектури ТОДА Володимир Харченко.
Також завдяки ухваленому 14 березня Верховною Радою законопроекту № 5520 зможуть повноцінно функціонувати громади, які включають населені пункти, розташовані у різних адміністративних районах Тернопільщини.
«На Тернопільщині є кілька громад, які добровільно об’єдналися, однак у проведенні виборів ЦВК їм відмовила через те, що знаходяться вони на території різних районів. Це Товстенцька селищна ОТГ, Хоростківська міська ОТГ і Зборівська міська ОТГ », – зазначає керівник ГО "Центр розвитку громад", консультант ТРВ "Асоціації міст України" Максим Черкашин.
Нагадаємо, перші вибори у 9 об’єднаних територіальних громадах області відбулися у грудні 2016 року. Люди одночасно вибирали голову і депутатів місцевих рад.
Джерело: beztaby.te.ua

Новини партнерів

Останні новини

Оголошення