Як збільшення мінімальної зарплати зробило кременчан біднішими?

Кременецькі підприємці зізнаються, що вимушені скорочувати працівників.

Ще у жовтні минулого року прем’єр-міністр України Володимир Гройсман заявив про підвищення заробітної плати до 3200 гривень. А вже 6 грудня Верховна Рада підтримала законопроект № 5130. За ухвалення документа, необхідного для затвердження Держбюджету 2017 року, проголосували 227 депутатів.
Проте, більшість українців не поспішають тішитися такому покращенню. Бо фактично підняття мінімальної зарплати уже зменшує доходи і платоспроможність людей. Беріть свої 85 доларів і ні в чому собі не відмовляйте. Саме стільки у валютному еквіваленті будуть отримувати українці мінімальної зарплати. 3200 грн. – це не зовсім та сума, яка потраплятиме у гаманці людей. Бо ж опісля усіх відрахувань «на руки» пересічний українець отримуватиме близько 2 500 грн. Та й то навряд. Бо, якщо великий та середній бізнес ще матиме шанс, за умови змін в оподаткуванні втриматися на плаву, то для малого – це смерть.
У цьому переконана підприємець Тетяна Герасимчук, яка має свою міні-гуртовню: – Нічого доброго для людей цим, так званим, збільшенням мінімальної зарплати не зробили. Збільшивши податки та мінімалку одночасно, влада фактично вбиває малий бізнес. Не знаю, що буде із нашим магазином, адже приміщення, де він знаходиться ми орендуємо, а тепер ще й такі податки. Місяць-два попрацюємо, якщо не витягнемо, то доведеться закриватися. Чомусь заборонили приймати людей на половину ставки у приватних підприємствах, цим хоч якось можна було покращити ситуацію. А так нас поставили у безвихідне становище. Мене дивує чому досі мовчать місцеві підприємці. Багато із них, враховуючи й мене, свого часу вступили в Асоціацію платників податків України, Кременецьке відділення якої на той час очолював нинішній голова районної ради Володимир Стефанський. Ми платили членські внески, і зараз це об’єднання мало б відстоювати наші інтереси.
З розумінням до складної ситуації у малому бізнесі ставляться й продавці магазину. – Ми не зможемо далі працювати у такому складі, доведеться комусь звільнятися, – каже пані Люба. – Краще б вже залишили усе як було. Також багато кременчан говорять про те, що збільшена мінімальна зарплата насправді буде варта менше, ніж та, що була до січня 2017. Адже, щоб зібрати гроші на податки, підприємці суттєво піднімуть ціни на товари та послуги. Або ж звільнятимуть працівників, а це, знову ж таки, негатив для простих людей.
Про це говорить і підприємець, видавець Петро Грам`як. – Погоджуюся з тим, що мінімальну зарплату потрібно підняти, бо вона уже давно не відповідає реальному прожитковому мінімуму, – каже підприємець. – Але не так все добре, як розповідає влада. Бо, якщо зарплата реально підвищується на 40 відсотків, то податки збільшуються втричі. У нас на підприємстві на сьогодні працює 6 найманих осіб. До початку року ми сплачували близько 3 тис. грн. податку у місяць, з нового року повинні платити 8 тис. грн.. На мою думку значно результативніше було б не підвищувати тарифи на енергоносії для населення. І звісно, подумати над тим, як врегулювати курс валют, стрибки яких найбільше впливають на ціноутворення… За 21 рік, впродовж якого керую підприємством, ми пережили багато різного, але такої складної ситуації, як зараз, ще не було. Мені не залишиться нічого іншого, ніж скоротити працівників. Кременецька ОДПІ (як і більшість фіскальних служб в Укараїні) наразі жодних оцінок та розгорнутих пояснень щодо змін у податковому законодавстві не дає. На запитання «Реально»: чи відіб’ється негативно на малому бізнесі введення таких змін, повідомили наступне.
«Сума єдиного внеску для фізичних осіб-підприємців,що віднесені до першої групи єдиного податку, не може бути меншою за 0,5 мінімального страхового внеску, тобто 352 грн., аналогічна сумі яку сплачували вони у грудні 2016 року. Якщо у грудні 2016 року сума єдиного податку для фізичних осіб-підприємців,що перебувають на спрощеній системі оподаткування першої групи становила 138 грн., то з січня 2017 року вона становитиме 160 грн. Фізичні особи-підприємці,що віднесені до другої і третьої групи єдиного податку, та ті що перебувають на загальній системі оподаткування платитимуть мінімальну суму єдиного соціального внеску 704 грн. З січня 2017 року платники єдиного податку, що віднесені до другої групи єдиного податку платитимуть 640 грн.єдиного податку; У 2016 році сума єдиного податку становила 244 грн. Платники єдиного податку, що віднесені до третьої групи, аналогічно як і в 2016 році, платитимуть єдиний податоквід отриманого доходу по раніше затверджених ставках». Також Кременецька ОДПІ надала інформацію щодо пільг зі сплати податків. «З 01.01.2017 фізичні особи – підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування, та фізичні особи – підприємці, які перебувають на загальній системі оподаткування, звільняються від сплати за себе єдиного внеску, якщо вони є пенсіонерами за віком або інвалідами та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу». 
За інформацією Кременецького РЦЗ, масового потоку звільнених працівників, які ставали б на облік наразі немає. Проте, у центрі зайнятості уже готові до збільшення кількості людей, котрі невдовзі шукатимуть роботу. Олена ІЛИНИЧ
Джерело: Реально

Новини партнерів

Останні новини

Оголошення