Африканська чума свиней на Кременеччині?

Небезпечний штам африканської чуми свиней підібрався до Кременеччини. Про це «Реально» повідомив в. о. начальника управління Держпродспоживслужби у Кременецькому районі, лікар-ветеринар за фахом Андрій Заєць. Після того як карантин оголосили у сусідньому Збаразькому районі, кременчани насторожилися – невже залишимося без сальця?

– Днями відбулося засідання державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при РДА, де фактично підтвердився факт загрози африканської чуми для нашого району, – каже Андрій Заєць. – Відтак, погодили план спільних дій на випадок появу захворювання у межах кременецького району.
Також фахівець наголошує на тому, що хвороба надзвичайно підступна і лікування від неї не існує. Єдине, що заспокоює – до людини захворювання не передається. Небезпечна недуга лише великими економічними збитками у свинарстві. Зважаючи на те, що Кременеччина й без того не може похвалитися значними здобутками у тваринництві, остерігатися є чого.
Аби попередити поширення африканської чуми, на Кременеччині наразі посилюють контроль за реалізацією свинини та живих тварин. Також активніше контролюватимуть сировину, яка надходить на переробку у м’ясні і ковбасні цехи. Якщо раніше законодавство дозволяло виробникам відмовитися від державного контролю у даній сфері, то зараз посадовці працюватимуть над його відновленням. Це дасть можливість відстежувати надходження сировини на переробку.
– Стосовно роздрібної торгівлі м’ясом, то за якість свинини, яка продається, наприклад, на базарі, відповідальність несе дирекція ринку, – пояснив Андрій Заєць. – Ветеринари обстежують як живих свиней, які йдуть на продаж, так і тих, що йдуть на забій.
Ситуація із попередженням поширення хвороби ускладнюється нерозумінням з боку населення, пояснює фахівець.
– Якщо бути до кінця відвертими, то, на жаль, на сьогодні є низка горе-підприємців, які ще й захочуть скористатися моментом, – каже Андрій Заєць. – Є інформація, що у зоні нагляду уже реалізовують живих свиней по 10 грн. за кілограм (при комерційній ціні 26 грн. за кілограм).
Нагадаємо, що у період з 5 по 17 січня у приватному домогосподарстві у м. Збараж сталася загибель 12-ти свиней (всього в господарстві знаходилось 15 свиней). Три проби паренхіматозних органів свиней (зразки селезінки, легень, серця, нирок, підщелепові та ближові лімфатичні вузли) направили у випробувальний центр харчової та сільськогосподарської продукції Тернопільської регіональної державної лабораторії ветеринарної медицини. Згідно звіту дослідження патологічного матеріалу № 000019 п.м./17 від 17.01.2017 за попереднім діагнозом виявлено світіння характерне для вірусу «Африканська чума свиней». 18.01.2017 дані патологічні матеріали 3-х свиней досліджено Львівською регіональною державною лабораторією ветеринарної медицини, де за попереднім діагнозом виявлено ДНК вірусу «Африканська чума свиней». Про це розповів начальник управління цивільного захисту Тернопільської облдержадміністрації Ігор Лівінський.
Олена ІЛИНИЧ

Новини партнерів

Останні новини

Оголошення