Чому кривдник на волі? Тітка 4-річного Серафима, якого побив вітчим, розповіла жахливі подробиці


Побиття 4-річної дитини з Кременця шокувало Тернопільщину. Хлопчик із множинними ранами, синцями та переломом кінцівки потрапив у лікарню. Його побив вітчим, і то вже не вперше, каже тітка. Чоловіка спочатку затримали, але потім рішенням суду відправили під домашній арешт. Що з малим?


Журналістка “20 хвилин” побувала у місті, де проживає родина. Яка доля побитої дитини та чому кривдник на волі, ми і намагалися з'ясувати. 

Нам вдалося зустрітися з тіткою хлопчика, яка все-таки погодилася розповісти про ситуацію. Основне завдання, яке ставить перед собою редакція в цій історії - допомогти дитині. Адже нема жодної гарантії, що насильство у сім'ї не повториться. Хлопчика вже виписали з лікарні, а вітчима відпустили під домашній арешт, і проживати він має у сусідній хаті.  

- Серафим - мій племінник. Його мама - моя двоюрідна сестра, - розповідає Марія Ільчук. - 2 листопада до мене подзвонила рідна сестра та сказала, що вітчим Юра (прізвище відомо ред.) дуже побив Серафима. Я поїхала до них. Мама була в сусідки, у подруги своєї. Звідти я викликала швидку та поліцію. Хоч дитина була вже пів дня з поламаною ніжкою, двоюрідна сестра до медиків за допомогою не зверталася. Потім я лежала з ним у лікарні. У дитини виявили струс мозку, перелом ноги. Те, що я побачила, просто шокувало. Дитина була синя. Уся в синцях. На шиї в нього були сліди. Уже трішки пізніше Серафимчик розповідав мені, що вітчим душив його ниткою від хрестика. Не думаю, що малий вигадав...

Хлопчика забрала тітка

Жінка запевняє, що це не перший випадок побиття. Журналісти “20 хвилин” також знайшли інформацію про те, що восени 2019-го хлопчик напівголий та побитий тікав через все село до своєї тітки. 

- Минулого року після випадку побиття Серафимчик був у реабілітаційному центрі, - розповідає співрозмовниця. - Мама за два місяці була в нього лише раз, і я пригадую історію, коли вона зайшла в палату, а там була така невелика тумбочка, то хлопчик хотів сховатись у ній від мами, уявляєте, від рідної нені. Навіть по цій реакції дитини вже можна сказати багато. Але хтось може вас переконувати, що його слова нічого не означають, бо він ще дуже малий. 

 

Цього разу, коли лікарі запевнили, що стан здоров'я дитини задовільний, тітка вирішила забрати малого до свого дому, щоб він не залишався поруч з небезпекою та не опинився в інтернаті. 

- Уже 6-го листопада соцслужби повідомили мені, що дитину хочуть забрати в патронатну сім’ю на тимчасове перебування. Я категорично проти. Ця дитина мені, як рідна. Він мене дуже любить, завжди горнеться до мене. Коли Зіна, його мама була ним вагітна, вони жили в мене, я була з нею в пологовому, допомагала їй, коли він був зовсім крихітний, я не зможу спокійно спати, знаючи, що дитина в чужих людей. 

 

“Це було не єдине побиття”

Марія Ільчук запевняє, що синці на тілі дитини помічала часто. Перші рази думала, що дитина просто, граючись, десь вдарилась, але потім хлопчик почав розповідати, що його б’є вітчим.

- Дитина мені казала, що його б’є Юра. Він говорив, що так вітчим карає його за те, що він не слухається. Одного разу Серафимчик розповідав, що вітчим брав його за голову та тримав її під краном з водою. Дитина казала: “Юра тако взяв мене за кофту, повів у кухню, відкрив крана, і я кажу: ”Юра, вибач”. А той відповів: “Я не вибачу” і ставив мою голову під кран”. 

Жінка каже, що її сестра на побиття ніколи не скаржилась. Не помічала вона насильства і над молодшим братиком Серафима, Владиславом. Йому навіть року ще немає.

Чи в безпеці хлопчик?

У тітки Марії своя сім’я: чоловік та 13-річний син, але про те, забирати чи не забирати Серафима після такого страшного випадку, жінка не роздумувала. Одразу вирішила, що Серафимчик буде жити з ними, чого б це їм не вартувало.

- Я дуже боюсь, що якщо хлопчика заберуть в ту патронатну сім’ю, то вже за місяць-два його знову повернуть додому, у це пекло. Перший час він не міг спати, кричав вночі. Просив: “Марійка, давай закриємо двері, щоб до нас вже ніхто не прийшов”. Після того, як поліція приїжджала минулого року, і дитина була сильно побита, як відомо мені, вітчим навіть не заплатив штрафу, не було жодної відповідальності. Зараз він під домашнім арештом, і я дуже сумніваюсь, що він понесе покарання і цього разу. То як дитину можна повернути таким батькам? Я прошу свою сестру: “Хай дитина побуде в мене.” Я готова взяти опіку над Серафимчиком без позбавлення мами батьківських прав наразі. Але соцслужби проти. Мені казали, що я утримую дитину незаконно, хоча мама погодилась, що Серафиму поки краще побути в мене. 

Жінка запевняє, що у неї вдома хлопчик у безпеці.  Серафим грається з троюрідним братом, зараз у нього ніжка в гіпсі, тож за дитиною потрібен посилений догляд. 

- Я стараюсь навіть не згадувати йому про той день, - каже Марія. - Дитина вже відходить по трохи, але, звісно, це великий стрес. 

Ні мами, ні вітчима вдома не було

Разом із тіткою хлопчика ми побували на подвір’ї, де проживає Серафим з батьками. До слова, мама хлопчика із її співмешканцем, який побив дитину, за словами тітки, офіційно не одружені.

Двері будинку були зачинені, а із хати жалібно нявкав кіт. Мами хлопчика вдома ми не застали. З допомогою родички ми зателефонували до неї. Вона відповіла, що від’їхала у справах в місто, бо у її чоловіка, вітчима Серафима, померла бабуся.

 З журналісткою спілкуватись жінка відмовилась.

- Я не хочу спілкуватись. Не даю дозвіл знімати, - сказала в телефонній розмові пані Зіна. 

Орендований будинок, де живе сім’я, розташований практично на одному подвір’ї з будинком мами пана Юрія. Домашній арешт чоловік відбуває саме там. Ми спробували поспілкуватись з ним але на подвір’ї лише зустріли дівчину, яка представилась його сестрою. Вона сказала, що Юрія немає вдома. 

Чи покинув чоловік місце, де відбуває домашній арешт, або просто не захотів говорити з журналістами, невідомо. Спробуємо з’ясувати це у правоохоронців.

Якщо вітчим готовий спілкуватись з журналістами та висловити свою позицію просимо звертатися його у редакцію. Ми готові опублікувати його думки. 

Соцслужби від коментарів відмовились 

У Службі в справах дітей, де на обліку перебуває сім’я, від коментарів також відмовляються.

- Ми не можемо коментувати цю ситуацію, адже зараз триває слідство, - сказав журналістці  в. о. керівника служби у справах дітей Кременецької міської ради Владислав Наумович. 

Проте із пані Марією в службі таки поговорили, коли вона прийшла туди із журналісткою “20 хвилин”. Щоправда, розмова відбулася без нашої присутності.

Як розповіла згодом жінка, їй сказали, що наразі дитина може перебувати в неї. І якщо комісія у справах дітей дасть дозвіл, вона може оформити тимчасове опікунство. 

Також під особистий контроль справу пообіцяло взяти керівництво Кременецької міської ради.

- Ми знаємо про цю ситуацію, коментарів не надаємо, але можу сказати, що будемо діяти винятково в інтересах дитини та керуючись законодавством, - сказав заступник кременецького міського голови Микола Матвіюк. 

Що кажуть в поліції

За коментарем щодо ситуації ми звернулись і у Кременецьке відділення ГУНП в Тернопільській області. На прохідній відділу поліції нам повідомили, що із керівником ми спілкуватися не можемо, адже у нього важлива нарада. 

Наша журналістка залишила свій контактний телефон і вже після завершення наради з нею зв’язався керівник. Він пообіцяв, що скоординує нас зі слідчим, який веде цю справу. Тож наразі ми очікуємо коментар від правоохоронців. Його ми опублікуємо згодом.

Також керівник пообіцяв, що поспілкується із тіткою хлопчика щодо того, як проходить слідство. 

Відкритим залишаються питання - яке покарання поніс вітчим хлопчика минулого року, коли його також підозрювали у побитті? Чи може він зараз, перебуваючи під домашнім арештом, контактувати з Серафимом та що, зрештою, роблять правоохоронці, аби захистити невинне дитя? Ми постараємось знайти відповіді і опублікуєм їх згодом. 

Куди звертатись за допомогою? 

Куди можна звертатись людям, які потрапили в складні життєві обставини?

 

  •  Тернопільський міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молодіРозташування: м.Тернопіль. Вул. Медова,3
    Тел./факс  (0352) 23 – 55 - 92, 
  •  Тернопільський обласний центр соціально-психологічної допомоги "Родина"
    Розташування: вул. Коновальця, 18. м. Тернопіль Електронна адреса: TOCSPD-roduna@ukr.net
    Телефон: 0 (352) 28-79-29 
  •  "Дім захисту життя" центр матері і дитини" (для матерів з дітьми до 3 років)
    Розташування: с. Тисарівка, Волочиський район, Хмельницька область. 
    Телефон: 097-79-96-081, 067-30-83-382, 068-64-77-448.
  •  "Дім життя" - монастир францисканок, притулок для жінок, які опинились в складних обставинах. 
    Розташування: с. Драганівка, Тернопільський район.
    Телефон: 097-30-71-296, 096-82-84-713.
  • БО "Відкрите серце" - для батьків з дітьми, які перебувають в складних життєвих обставинах. 
    Розташування: смт. Озерна, Зборівський район. 
    Телефон: 096-84-79-21.

Новини партнерів

Останні новини

Оголошення