Призов-2020: кому цьогоріч іти служити, а кого в армію не візьмуть

Призов-2020: кому цьогоріч іти служити, а кого в армію не візьмуть
Військовий призов на строкову службу на території Тернопільської області повинен був відбутися в квітні-травні цього року. Через поширення коронавірусної інфекції терміни призову змістили.
[ads-post]Призов розпочнеться влітку. А як бути тим, хто вже закінчив бакалаврат та планує вступати в магістратуру? Про ці та інші нюанси військовослужбовці  розповіли під час зустрічі з представниками ЗМІ дев'ятого червня.

– З 25 травня до 31 липня триватиме військовий призов. Зокрема, з 25 травня розпочали роботу військово-лікарські комісії у всіх районах та містах обласного значення. До призову на строкову службу планують залучити 500 юнаків, віком від 20 до 27 років, – повідомляє заступник Тернопільського обласного військового комісара з морально-психологічного забезпечення майор Олег Новіков.

Яка відповідальність за ухилення від служби?
Призовники, які ухилятимуться від служби в ЗСУ, підпадають під дію Кодексу України «Про адміністративне правопорушення» та зобов’язані будуть сплатити штраф від 80 до 119 гривень при першому порушенні військового обліку та неприбутті в військовий комісаріат і від 119 до 170 гривень штрафу при вчиненні повторного правопорушення.

Перше відправлення  з військово-призовного пункту відбудеться 15 червня. Призовників відправлятимуть в Старичі, Полтаву, Миколаїв тощо.

Кого не призвуть?
Перелік підстав для відстрочки або звільнення від армії є доволі великим. Він детально розписаний в законі «Про військовий обов’язок та військову службу».

Зокрема, вас не призвуть, якщо:

ви одружені та маєте на вихованні дитину до трьох років чи двоє і більше дітей;
ваша дружина вагітна
ваша дитина чи дружина має інвалідність;
обидва ваших батьків є непрацездатними та немає інших людей, що відповідно до законодавства повинні доглядати їх (брати чи сестри).
– Для здобуття середньої освіти та закінчення навчання у професійно-технічних закладах також дається відстрочка, але для осіб, не старших 21-го року. Для навчання у ВНЗ відстрочка надається до повного закінчення навчання, – каже заступник начальника відділу комплектування та призову обласного військового комісаріату майор Юрій Дмитрів.

Якщо призовник цьогоріч закінчив бакалаврат на військово-призовному пункті він має пред’явити  відповідну довідку про те, що він буде вступати в магістратуру. Тоді районно-призовна комісія розгляне питання щодо надання йому відстрочки.

Як працюватиме призовна комісія під час карантину?
Медичний огляд призовників проводитимуть хірург, терапевт, невропатолог, психіатр, офтальмолог, стоматолог та отоларинголог.  У разі необхідності для проведення огляду призовників можуть залучити і лікарів інших спеціальностей.

Перед проведенням медичного огляду лікарі-спеціалісти детально ознайомляться з медичною документацією призовників. Придатність до військової служби кожним лікарем визначається методом індивідуальної оцінки. Висновки заносяться до облікової картки призовника.

У зв’язку з поширенням коронавірусної інфекції COVID-19, медичні огляди проводитимуть з дотриманням загальних санітарно-епідеміологічних заходів. Всім призовникам, які будуть призвані на військово-строкову службу та відправлені у військові частини додатково проведуть тестування на наявність коронавірусу в організмі.

А як ви ставитеся до призову в Україні? Чи варто було його проводити цього року? Діліться своїми думками в коментарях.

Новини партнерів

Останні новини

Оголошення