У Кременці розробили план заходів щодо ліквідації збудника сказу в одному із сіл


Четвертого грудня відбулося засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Кременецькій Райдержадміністрації. Причиною засідання стала загибель двох одиниць великої рогатої худоби у селі Рудка. За результатами досліджень в обох тварин виявили сказ.[ads-post]асідання протиепізоотичної комісії — це результат попередніх дій служби, повідомив начальник Кременецького районного управління головного управління Держпродспоживслужби у Тернопільській області Андрій Заєць.

— По лінії ветеринарної лікарні до управління держспоживслужби у п`ятницю поступив сигнал, що тварина в одному з господарств в селі Рудка поводить себе незвично, проявляються нервові явища у поведінці, що для великої рогатої худоби нехарактерно. Наш дільничий виїхав на місце, оглянув тварину, підтвердив підозри. А вже у суботу нам повідомили, що тварина загинула. Дільничий звернувся до нас, щоб ми відібрали матеріал для дослідження, який ми направили у Тернопільську регіональну лабораторію держпромспоживслужби.

У цьому господарстві утримують чотири одиниці рагатої худоби. У понеділок у ще однієї з них проявились подібні симптоми сказу. Тварина була піддана евтаназії. Але поки служба зібрала всі необхідні дозволи для її знешкодження, тварина померла своєю смертю. З цієї жертви небезпечного захворювання теж відібрали матеріал для дослідження.

Вже у вівторок, четвертого грудня, відбулось засідання комісії, в ході якого запланували розробити план заходів з ліквідації вогнища сказу серед домашніх тварин на території села Рудка та недопущення поширення збудника сказу на території Кременецького району.

На невизначений термін, поки не буде виконано план заходів, затверджений комісією, наклали карантинні обмеження. Скоріш за все, джерелом збудника є тварини з дикої фауни. 

Новини партнерів

Останні новини

Оголошення