Цього року купувати ранні фрукти безпечно: досліджували полуницю із ринку Кременеччини


Із початком свіжого фруктового сезону, найбільшим попитом користується полуниця. В Кременці її можна купити буквально "на кожному кроці". Та чи вся полуниця є корисною, і чи не перевищує у ній вміст нітратів допустимої норми. 
Найчастіше полуницю можна придбати на центральному ринку. Також полуницю реалізують в місцях стихійної торгівлі.
І от, що ми з'ясували. Полуниця, котру продають на ринку дійсно безпечна для вживання. Продавці чітко відповідають звідки привезли ягоди і навіть показують документи та висновки із лабораторії.
“Наша полуниця привезена із Закарпаття. Ми даємо її на аналіз у лабораторію. Перевірка на вміст нітратів за наш рахунок, але все залежить від кількості сортів. Перевіряють здебільшого два-три рази на тиждень”, - каже продавчиня.
Знайшли полуницю привезену із Теребовлі. Ця полуниця також не підвела. Документи продавці теж мали із собою.
У продавців із несанкціонованого ринку на площі, полуниця теж, можливо, не гірша. Проте реалізують її без документів. Таку полуницю до лабораторії не здають. А мотивують це тим, що полуниця домашня і жодних нітратів там бути не може.
Більшість продавців на площі коментувати звідки ягоди і чи не шкідливі вони відмовлялися. Дехто був зовсім непривітним.
"Дєвочки, яка лабораторія, який аналіз? Тут ніхто таким не займається, хочете документи ідіть на ринок, там, може, вони і є”.
Проте, й на площі, ми зустріли одну жінку, яка здавала свою полуницю в лабораторію.
“ Так, здавала я полуницю, вміст нітратів нормальний, не перевищує норми. Можете купувати".
А ось працівники державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства кажуть, що цього року, як ніколи, не лише полуниця, а й всі інші ранні фрукти та овочі безпечні.
“Результати проведених лабораторних досліджень ранньої продукції на вміст нітратів за весняний період 2019 року вразили всіх. Такого не було за останні роки”, - каже Людмила Слободянюк, начальник відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Кременецького районного управління  Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області.
Пояснюють це тим, що цього року випала надмірна кількість  опадів. А із значною вологістю грунту нітрати виводяться.
Хоча й перевірити наявність документів у продавця насправді може кожен.
“Цікавитися документами можна, і треба, а думка про те, що городня продукція найбезпечніша, є хибною, це не завжди так”, - каже Людмила Слободянюк.
Також в закладах торгівлі, кожен покупець має право поцікавитися чи є в наявності висновки державної санепідекспертизи та документи про якість і безпеку продукції.
Реалізація овочів на ринку дозволяється лише після проведення ветеринарно-санітарної експертизи. І  здійснюють її фахівці регіональної державної лабораторії ветеринарної медицини.

Авторки статті та фото Аріадна СЕМЕНЕЦЬ, Анастасія ФЕСЮК

Новини партнерів

Останні новини

Оголошення