Кременець. Дівочі сльози 📹

Cтоять коло Кременця мовчазні гори - Дівоча Гора або Дівичі Скелі. Подекуди наверх видираються камінні скелі, як білосніжні діви. Про одні з них розповідає легенда…
Якось на цих горах отаборилося військо татар, і тут вони ділили поміж собою взятих у ясир дівчат. Між полонянками була попівна, яка побуджувала посестер по нещастю до гарячої молитви. І коли вони молилися, татари запали в страхітливий сон, у якому самі себе пересікли шаблями. Врятовані кременчанки на знак вдячності заснували тут монастир. Це було осоружним для диявола, і він у люті підняв під хмари велетенську скелю й жбурнув нею в храм. Тож каміння, розкидане по горах, не що інше, як рештки тієї скелі.
За іншою легендою, дівчата, щоб не потрапити в полон до татар, зв'язалися косами і кинулися зі скель, котрі на їх честь назвали «Дівочими».
За ще однією легендою, дівочі тіла перетворилася на величезні кам'яні брили, що лежать біля підніжжя скель.
Гора Дівочі Скелі - це пам'ятка природи державного значення. Розташована на північно-східній околиці міста Кременця Тернопільська область. Максимальна висота становить 376 м. Є частиною Національного парку «Кременецькі Гори».
Характеризується кам'янистими стрімкими вершинами з численними урвищами, брилами, гротами і печерами. Найвідоміша печера - Студентська. Складається переважно з вапняків, глин та піску. Схили поросли дубом, грабом, липою, кленом і сосною.

Новини партнерів

Останні новини

Оголошення