У Кременці вперше провели різдвяний забіг та ярмарок 📷


Зимовий забіг-трейл “Щедрик” та різдвяний ярмарок-фестиваль  відбувся вперше. Провели його у відпочинковому центрі “Панорама”. Долали марафонні дистанції разом із кременчанами навіть іноземці. Таким незвичним для кременчан був Щедрий вечір 13 січня.

Захід розпочали із забігу-трейлу “Щедрик”. Це майже п'ятдесят учасників. Під запальну музику  починають розминку. В їхніх руках жартівливі надписи: “Працюємо за шоколадку”, “Увага! Вони йдуть!”,  “Нас змусили”.

З-поміж бажаючих бігти - професійні спортсмени, молодь, діти та навіть домашні улюбленці. Після відліку бігуни з Тернопільщини та Львівщини починають свій шлях. Одні  долають маршрут у 4 км, інші – у 10.
На території “Панорами” розпочинається святковий ярмарок. Кременецькі пластуни запрошують поласувати власноруч приготовленими льодяниками, маршмеллоу та тістечками. Інші майстри з Тернопільщини продають етнічний одяг, керамічні вироби, ляльки-мотанки,  імбирні пряники.

На ярмарку можна придбати безліч ласощів: горіхи, мигдаль, різні види меду. А якщо кортить зігрітись, ледве не у кожній ятці наливають смачний глінтвейн, чай або ж міцні наливки.

Звідусіль починають збігатись діти – настав час і для їхньої забави. Малеча гуртується в команди, які ліплять сніговиків. Усі креативно підходять до поставленого завдання і отримують свої нагороди – сертифікати в кафе, піцерію та кегель бар.

А тим часом учасники повертаються з забігу. Своїми враженнями ділиться Наталя Левчук:
“Брала участь у такому вперше. Сподобалось, але було дуже важко. Бігла з дочками восьми і десяти років та собакою, в мене навіть номерка не було (сміється). З собакою насправді легше, бо вона тягне і допомагає бігти догори”.

Бігуни сходяться до сцени для нагородження. Ведучі повідомляють усім присутнім, що разом із українськими учасниками бігли й іноземці – студенти з Пакистану, Єгипту та Індії. Проте перемогу здобули вітчизняні спортсмени. У забігові на 4 км переміг кременчанин, автор книги “Загадка Бони” Віталій Шамал, а у забігові на 10 – тернополянин Андрій Коваль.
“Кінцевий результат забігу – Кременець на карті не України, а світу”, – говорить  співорганізатор ярмарку-фестивалю Сергій Яросевич.

Згодом на сцені з’являється колоритний кременецький хор і дарує присутнім традиційні українські щедрівки.

Доки кременчани чекали Меланку іноземні студенти вирішили заспівати для них “Добрий вечір тобі”, за лічені секунди присутні долучились до виконання календарно-обрядової пісні.

Гучними оплесками присутні зустрічають обрядово-фольклорний колектив з с.Підлісці з традиційними походеньками Меланки та кози. Вони занурюють глядачів у справжнє слов’янське дійство, а потім співають щедрівки.

“Ідея проведення заходу - два в одному: давно хотілося показати Кременець вечірній, різдвяний, святковий. Львів колоритний, а в нас не гірше, може,  й краще. Коли я почав бігати, то дивився як організовують в інших місцях. Через це ми зробили цей забіг – поєднали приємне з корисним”, - каже співорганізатор Сергій Яросевич.

Закінчився різдвяний ярмарок-фестиваль святковою дискотекою.

Новини партнерів

Останні новини

Оголошення