Кір атакує Кременеччину

Результат пошуку зображень за запитом "кір атакує"
На Тернопільщині щодня медики фіксують 40-50 випадків захворювання на кір. У зоні ризику –  школярі та студенти, а  також освітяни, медики, військові.

«Вже у листопаді ми зафіксували 800 хворих, у яких первинний діагноз кір. – розповідає Світлана Маціпура, лікар-епідеміолог Тернопільського обласного лабораторного центру. – Це значна кількість для нашої області. Адже всього з початку року захворіло понад 2300 людей. Всього з січня зафіксували 56 спалахів на кір. Сьогодні діючих 15. Під спалахом ми розуміємо захворювання двох і більше осіб, які пов’язані між собою».

Зокрема, кір виявили у школі села Старий Вишнівець Збаразького району. Там захворіло вісім дітей, у Зборівському коледжі – дев’ять осіб, з них восьмеро дітей, Теребовлянському училищі культури – 11 хворих, з них вісім дітей. У школі села Ланівці Борщівського району захворіло 27 дітей. У Тернополі зафіксували спалахи кору в училищі технологій на дизайну (15 осіб) та в училищі сфери послуг і туризму (11 осіб). Спалах кору виявили і на підприємстві неподалік обласного центру – занедужало дев’ять працівників, з них п’ятеро госпіталізували.

«Хворих на кір виявляють у всіх районах Тернопільщини, – додає Світлана Маціпура. – Останнім часом найбільше реєструємо у Тернополі і Тернопільському, Кременецькому, Заліщицькому, Борщівському, Монастириському районах».

Цікаво, що при спалаху кору школи не закривають. Фахівці такі міри не рекомендують при цій не недузі. Насамперед визначають коло контактних осіб і за ними проводять щоденне спостереження. Якщо виявляють підвищення температури, нежить, кашель, то дитину забирають із закладу. Також рекомендують регулярне вологе прибирання, провітрювання класів.

За словами епідеміологів, найкращий захист – це щеплення. Варто про це подбати не лише дітям, а й дорослим, які не хворіли на кір. Для дітей вакцина безкоштовна. Для дорослих безкоштовна, якщо у вашій дільничній поліклініці є залишки препарату. В іншому разі вакцину можна придбати в аптеці. Вартує вона понад 300 гривень.

Новини партнерів

Останні новини

Оголошення