Організатори акції з підсвітки Кременецької фортеці розповіли про подальші плани

Про організацію акції з одноденної підсвітки фортеці на Кременецькій Замковій горі та подальші плани.
Основний стрижень команди організаторів акції, що відбулася 10 грудня 2018 року склали учасники коаліції «Розвиток Кременеччини». Це об’єднання ГО (наразі це "Кременецька Екологічна ліга" та "Молодь Кремеччини"), окремих активістів, підприємців, представників влади, людей що народилися в Кременці, але наразі живуть в інших містах, та активних іноземців, що бажають місту розвитку. Наразі в процесі створення благодійна організація «Розвиток Кременеччини», метою якої є реалізація комплексного підходу до розвитку міста.

Заступник міського голови Микола Матвіюк також підтримує нашу діяльність, відвідав одне наше зібрання і запрошує проводити інші в міському залі. Ми відкриті – до нас можуть приєднатися ще.

Наразі команда веде пошук інвесторів, меценатів, механізмів залучення коштів на проекти: розвитку інфраструктури, туристичної та інвестиційної привабливості, розвитку громадянського суспільства.

Наше бачення – це об’єднаний рух різних сил в місті у відповідності до Плану розвитку міста на 10-15 років. Коли різні організації роблять свою справу в межах своїх компетенцій, орієнтуючись на загальний план розвитку міста та регіону.

Одні кажуть «було би добре, але», а інші : «гарна ідея, що для цього треба»? – ми саме з останніх.

Не можу обійти вдячністю іноземця Мартіна Ройтера, який приймав участь у організації цієї акції, знаходячись в Ужгороді. Він 10 років живе в Україні, одружився на українці, мають дитину. Близько 2-х років тому, вперше будучи в Кременці він закохався в наше мальовниче місто. Найбільший його подарунок місту – створена ним група у соціальній мережі Facebook. Через неї він почав об’єднувати, кременчан, вихідців із Кременця, та осіб, що можуть допомогти місту пришвидшити розвиток, так, щоб жителі та гості міста раділи кожній хвилині перебування в ньому.

Якщо маєте ідеї на корисні для міста події та проекти – з радістю вислухаємо, якщо наша команда визнає їх доцільними – реалізуємо разом.

Не перший рік Кременчани виношують мрію, щоб мури на Замковій горі були підсвічені вночі. І ось на одному із зібрань була озвучено ця ідея, – «виділити головну прикрасу міста, підсвітивши її хочаб на один день». Колективом було визнано цей «Проект №1», як такий, що можна реалізувати з невеликими фінансовими вкладеннями.

В процесі підготовки акції, виявилося що проект постійної підсвітки фортеці розроблений декілька років назад і лежить на підписанні. Після такої інформації ідея проекту стала однозначною цілю, яку вирішили реалізувати не відкладаючи.

Ми маємо велику надію, що висвітлення чинної ситуації в ЗМІ та інтернет-спільнотах стане поштовхом для реалізації постійного проекту. Річ у тому, що в нас досі не має деталей проекту на постійне розміщення підсвітки, який розроблено Кремнецько-Почаївським ДІАЗом, його кошторису та строків реалізації, якщо його затвердять. Якщо є можливість покращити проект – в нас є попередня домовленість зі спеціалізованими українськими компаніями, яких зможемо долучити до проекту.

Нажаль існує складність в розумінні потенціалу таких кроків, що можна побачити у відгуках на наші пости у соціальних мережах, тому навіть в такому кроці ми отримали невеликий відсоток критики. Досі виникають складні моменти із комунікацією, з отриманням до потрібної інформації від державних установ, але і тут відмітимо зміни, – в нас повірили і відношення з кожним разом стає більш теплим, а взаємодія – простішою.

Стосовно фортифікаційного комплексу нами проводяться попередні консультації з істориками, архітекторами, юристами, про можливості розвитку, відбудови, або створення соціальної платформи на цій території. Вже зараз «Бону» майже кожен рік використовують команди історичних реконструкцій, проводиться музичний фестиваль, Бона стала площадкою декількох кліпів українських та іноземних авторів. Вона може бути чудовою площадкою для виставок, семінарів, локацій, фестивалів, і навіть новорічних свят.

Наше місто може стати місцем для відпочинку, активного туризму для Тернополян і жителів Рівного.

Кременець це місто із глибокою та широкою історичною спадщиною: від Київської русі до сучасності, тут перетинається українська, польська та єврейські культури.

Зокрема відомий і улюблений поляками поет Юліуш Словацький народився у Кременці, його батько був викладачем в Кременецькому Ліцеї.

Максим Кривоніс – видатний козак, за часів, коли місто було польським після шеститижневої облоги взяв фортецю.

На території Кременця розміщено польське, єврейське, козацьке кладовища із історією у декілька століть.

Родзинкою центру міта є архітектурний ансамбль Кременецької Академії.

В Кременці розташована єдина в Україні санна траса, розміщені трампліни для лижників.

Поряд в селі Білокриниця, розміщений Палац, збудований в англо-готичному стилі, в приміщенні якого працює Кременецький державний лісотехнічний коледж.

А яка в Кременцькому районі природа! Національний природний парк «Кременецькі гори» береже цю окрасу міста.

Всі ці фактори при грамотному впорядкуванню та залученню інвестицій, можуть стати перспективним туристичним інфраструктурним проектом, як в масштабах Тернопільщини, так і всієї України.

Кременець потребує створення продуманих локацій для відпочинку, на основі парків, алей, озер, з долученням урбаністів та ландшафтних дизайнерів, туристичних маршрутів.

Новини партнерів

Останні новини

Оголошення