Невтішний прогноз: де зупиняться ціни на пальне

Результат пошуку зображень за запитом "ціни на бензин"
Ціни на бензин та дизельне пальне в Україні ростуть стрімкими темпами: з 28 серпня ціна на бензин А-95 зросла на півтори гривні: з 30,90 до 33,74 грн станом на 2 жовтня. Інші види пального подорожчали відповідно.

Директор Консалтингової групи «А-95» Сергій Куюн розповідає про причини стрибка та пояснює, чому на зниження цін поки сподіватися не варто.

Головна причина подорожчання пального в Україні наразі одна - це різке зростання ціни на нафту у світі. За місяць вона виросла більш ніж на 10% - з $72 до $83 за барель, і продовжує збільшуватися щодня.

Це, у свою чергу, викликане американськими санкціями проти Ірану (президент США Дональд Трамп поновив дію санкцій, в які входить також заборона на міжнародну торгівлю іранською нафтою, 7 серпня - VoxConnector) та дестабілізацією ринку, до якої вони призвели.

Відповідно, прогнози є дуже невтішними. Трейдери бачать і $90, і навіть $100 за барель нафти ще до кінця 2018 року. Ми будемо змушені дублювати цю динаміку, інших варіантів просто немає.

Якщо нафта дійде до $100, літр бензину А-95 коштуватиме в діапазоні 38-40 грн, дизельне пальне - 36-38 гривень за літр.

І це ще без урахування прогнозу по валюті - адже якщо гривня буде знову просідати, як ми спостерігали влітку, динаміка виявиться ще більш сумною. Зараз ніхто нічого не каже, ніхто не може гарантувати, яким буде курс, а отже, лишається тільки сподіватися.

Зокрема, просідання гривні в липні-серпні додало до ціни на бензин більш ніж 1,5 грн на літрі.

80% палива у нас імпортного походження, а отже, ми змушені розраховуватися у валюті, і курс - це першй фактор у цінотворенні на пальне.

Про шанси на позитивну динаміку розмірковувати важко, адже від України у цьому процесі нічого не залежить - ми займаємо позицію спостерігача. Ще рік тому ніхто не прогнозував не лише $80 за барель, але і $70. Ціна нафти зростає неймовірними темпами.

Ринок вчить нас тому, що може відбутися що завгодно, і зараз навіть світові аналітики посипають собі голови попелом. Після чотирьох років, коли ціна спочатку впала зі $100 до $28, а тепер піднялася вже до $80 - цього ніхто не зміг передбачити. Отже, зараз нам лишається чекати і спостерігати за подіями у світі.

Новини партнерів

Останні новини

Оголошення