Чому в 1992 році Митрополит з Кременеччини хотів незалежної від Москви української церкви, а тепер освячує армію держави-агресора?

Митрополит Лазар (Ростислав Пилипович Швець) — уродженець села Комарин Кременецького району. У 1992 році він виступав “за” створення незалежної від Москви української церкви. Однак сьогодні є постійним членом Священного синоду Української православної церкви Московського патріархату. Митрополит Сімферопольський і Кримський. Після анексії Криму Росією у 2014 році він освятив і благословив на службу нових кримських співробітників ФСБ Росії, а також Російський флот. Передав майно та церкви УПЦ МП у власність РПЦ.
Про це у Facebook пише депутат Почаївської міської ради Тарас Паляниця. 
“Чому ж у 1992 році теперішній Митрополит хотів незалежності своєї української церкви від Москви, стояв пліч-о-пліч з Філаретом, а тепер освячує армію та спецслужби держави-агресора? – пише Тарас Паляниця. – Як свідчить документ, яким тодішнє верховне духовенство України звертається до предстоятеля Російської православної церкви (Олексія ІІ) з проханням надати автокефалію і незалежність українській церкві, тодішній настоятель Свято-Успенської Почаївської Лаври Митрополит Яків (Панчук) також підтримав звернення про незалежність. 
Згодом був вигнаний з Почаївської Лаври проросійською братією монастиря та матерями тодішніх семінаристів, які потім були освячені в священики та отримали хороші приходи і церкви. Окрім Лазара документ підписали сьогоднішній очільник УПЦ МП Онуфрій, а також архиєпископ Тернопільський та Кременецький Сергій. Всі ці люди тоді, коли відновлювали Українську незалежність, хотіли Єдиної помісної церкви. Всі вони стояли пліч-о-пліч із Філаретом. Проте згодом Москва зрозуміла, що вже не зможе так міцно утримувати Україну і зробила розкол в українському православ’ї. Проте і Філарет, і Яків залишалися твердо переконаними, що незалежна держава має мати свою незалежну церкву. За це й були “відлучені” від церкви за наказом з Москви. Все таємне рано чи пізно стає явним!”.
    

Новини партнерів

Останні новини

Оголошення