Сюжет картини „Жертва фанатизму” Миколи Пимоненка — родом із Кременця

Драматична подія самосуду над молодою єврейкою, яку зобразив відомий художник Микола Пимоненком на картині "Жертва фанатизму", трапилася у Кременці.

"Живописець Микола Пимоненко, майстер ХІХ початку ХХ (1862-1912 рр.), для достовірності зображення цієї драматичної події, спеціально приїздив до Кременця. Робив велику кількість малюнків та етюдів з краєвидів та типів місцевого єврейського населення", — розповідає пошуковець Володимир Крутевич.
Він зазначає, що саме в основі сюжету випадок, що стався у Кременці, коли натовп розлючених євреїв накинувся на молоду єврейську дівчину і вчинив над нею самосуд за те, що вона покохала хлопця українця.
"Це є вагомий факт та я акцентую увагу не на самій події, бо, як кажуть "слів із пісні не викинеш", а на типову архітектуру будинку, зображеного у цій картині, стиль якого притаманний нашому місту тих часів і залишки яких ще можна зустріти в центральній частині Кременця", — каже Володимир Крутевич.
Додає також, що відомі декілька варіантів цієї картини Миколи Пимоненка. А твори із зображенням сюжету під однойменною назвою "Жертва фанатизму" зберігаються в Харківському художньому музеї (ХХМ), державному музеї українського образотворчого мистецтва (ДМУОМ) та Дніпропетровському художньому музеї (ДХМ).

Новини партнерів

Останні новини

Оголошення