Бути чи не бути ягідному бізнесу на Кременеччині: малинова проблема


Цьогоріч ціни на малину суттєво знизились. Опустились до 5-6 грн за кілограм. А ще кілька років тому ягідний бізнес процвітав та був вигідним - пише kremenets.city

В чому полягає така різка зміна цін і чи є перспективи на майбутнє ми запитали у людей, які вже не перший рік  вирощують малину.
Чому ціни на малину постійно падають
Справжній малиновий бум розпочався в Україні близько п’яти років тому. Тоді ціна за кілограм була 40-45 грн, вона постійно змінювалась, але до такого низького рівня впала лише цього року. Одна із можливих причин постійне збільшення насаджень малин. Майже кожен селянин вирощує по декілька сотих цієї ягоди.
"Збільшена кількість малини не впливає на ціну тому, що попит на малину є. Зараз в Лосятині є ягідний завод, але вони чомусь не беруть в людей, а тільки в перекупщиків",– розповідає Руслана Нікіфорчук.
Також жінка припускає, що причиною низької ціни може бути те, що перекупщики  між собою спілкуються і встановлюють таку ціну, яка їм вигідна до продажі.
Проблемну тему активно почали обговорювати у Фейсбуці та писати свої здогадки щодо низької ціни малини.
"Уявіть собі, ви прийшли в магазин за хлібом. Там хліб той самий, виробник також, все те саме, але один коштує 20 грн, інший – 6 грн. Ви який купите? Так само заготівельники. Для чого вам платити 50-30-20, якщо ви віддаєте по 5-6 грн? Ми самі собі все руйнуємо, ніхто крім нас",– коментує ситуацію Віталій Мартинюк.
Хто страждає від коливання цін
Малина – чи не єдиний доступний заробіток, задля якого людям не потрібно їхати закордон, а є можливість заробляти на місці.
"Найбільше страждають ті люди, які мають до 15 сотих малин, бо вони не мають можливості заключити з кимось договір. Через це виходить ціна така від 5 до 6 грн", – каже Руслана Нікіфорчук.
Для більшості людей малина є суттєвим додатком до основного сімейного бюджету, для когось – чи не єдиним його джерелом.
"Є такі люди, що навіть на хліб не мають. Я бачила одного разу, коли здавала малину, такого чоловіка з Підлісців, він мав малесенький бідончик тої малинки, трилітровий. Він здав за 20 грн, пішов собі і булку хліба купив", – пригадує жінка.
Пенсіонерка Ольга Романюк вже 8 років разом з чоловіком вирощує малину на площі 0,35 га. Вона розповіла, що на сучасну пенсію важко прожити, бо вистачає лише на комунальні послуги і ліки. Тому й доводилось здавати малину заготівельникам. Для них це було хорошим додатком до пенсії, ще й інші люди могли в них підзаробити. Але в цьому році подружжя зрозуміло, що вирощувати малину для реалізації стало не рентабельно.
"Закупівельна ціна на початку сезону була лише 10 грн. за кілограм, а уже зараз заготівельники чомусь знизили ціну до 6 грн. за кілограм, а 7 гривень, якщо самі завеземо у Почаїв, вистоявши 2-3 години у черзі.  Про те ми двоє з чоловіком самі не зможемо зібрати усієї малини, тож треба заплатити людям по 5 гривень, от і лишається 1 – 2 гривні з 1 кг", – бідкається жінка.
У минулому ж році заготівельники закупляли ягоди по 15 грн. Тоді Ольга Романюк платила людям, які збирають  по 7 гривень і ще давала бутерброд із чаєм. Але з нинішніми цінами цього собі дозволити не може.

"Ми двоє з чоловіком самі не зможемо зібрати усієї малини, тож треба заплатити людям по 5 гривень, от і лишається 1 – 2 гривні з 1 кг"


"Люди розраховували, що на зароблені гроші зможуть зібрати дітей у школу. Адже збирають по 30 – 40, а то і по 50 кг, тоді це суттєво для людей", – говорить пенсіонерка.
Чи вигідно вкладати у малину
Сьогодні це питання тривожить багатьох людей, адже перш ніж збирати врожай потрібно вкласти в нього значні кошти та фізичну силу. А коли збуту за хорошою ціною не має, то й зникає бажання збирати самі малини. Вже кілька жителів Кременця запропонували віддати свою малину задарма, бо за безцінь здавати не хочуть.
"Упродовж сезону вирощування ягоди ділянку треба прополоти, двічі просапати, що потребує найманої праці. Треба підживити двічі  дорогими добривами, а ще обприскати рідиною від шкідників. Кущі треба підв’язати купивши мотузку. Не все треба кошти", – запевняє Ольга Романюк.
Якщо минулого року жінка здавала малини до "Рівне холод", то цього року не може, там не приймають. Справа в тому, що залишилась ще минулорічна заморожена ягода, до того ж не найкращої якості.
Руслана Нікіфорчук стверджує, що люди вже думають як знищити цю малину, але їм шкода, бо і час свій витратили, і гроші.
 

"Вже кілька жителів Кременця запропонувало віддати свою малину задарма, бо за безцінь здавати не хочуть"


Проте  вихід завжди є. Навіть зараз можна здавати малину по дещо вищій ціні, але вже в євротарі. Відповідно і якість самого продукту має бути вищою. Так робить Микола Кубінський.
"Має бути сорт малин кращий та й сама товарна якість вища: щоб не було перестиглої, пошкодженої ягоди. Збираємо малини в картонний ящик, всередині якого є десять пластмасових луб’янок, в кожній поміщається півкілограма продукту".
Зараз ціна такої малини 10 грн.
Перспективи ягідного бізнесу
"Маємо ще надію, на те що обіцяють у скорому часі запустити заготівельний пункт із великою холодильною камерою у селі Малі Бережці. Кажуть, що іноземний інвестор взяв в оренду приміщення колишнього «Машзаводу» для цих цілей, адже минулого року там брали напряму у рефрижератори", – говорить Ольга Романюк.

Інвесторами, що орендують приміщення є компанія "Полко Груп". Її представники повідомили, що прийматимуть малину й по 11-18 грн. Якщо так буде насправді, то вже зовсім скоро ціна повинна стабілізуватись.

Новини партнерів

Останні новини

Оголошення