Об’єднання по-кременецьки: села швидше «проти», ніж «за»

Можливість об’єднання Кременця з навколишніми селами в ОТГ обговорили сьогодні у Кременецькій міській раді.
Там відбулася зустріч з сільськими головами найближчих до міста сіл. Консультантом виступив директор регіонального Офісу реформ у Тернопільській області Віктор Литвинчук. Він ознайомив з перспективами розвитку після об’єднання, проте й наголосив на тому, що ОТГ – це велика відповідальність. До розмови долучилися голова Кременецької РДА Володимир Козубський, заступник голови Кременецької районної ради Михайло Меснікович, сільські голови сіл Білокриниця, Великі Млинівці, Жолоби, Чугалі.
Сільські голови також висловили власні думки щодо об’єднання з містом. Частина з них налаштовані критично, а найбільші побоювання викликає непропорційність депутатів, з якими працюватиме ОТГ, адже у міста їх буде більше, а у сіл – по 1-3. А відтак і ймовірність меншого впливу на спільне розпорядження фінансами. Також скептично села ставляться до коштів, які виділяють на розвиток громад, щороку зі збільшенням кількості громад зменшується сума, а от витрати зростають.
Переконати їх у перевагах намагався Віктор Литвинчук. Найближчим часом він пообіцяв влаштувати поїздку до вже сформованих та діючих громад Тернопільщини, аби сільські голови могли на власні очі переконатися у перевагах та поділитися досвідом. Пропозицію представники сіл прийняли схвально. З чогось починати варто, адже, як зазначають сільські голови, чекати примусового об’єднання, яке неминуче настане після добровільного, ніхто не хоче.
У підсумку перемовин стало зрозуміло, що найбільш ймовірним кандидатом для об’єднання з Кременцем є сусіднє село Жолоби. Проте на сьогодні питання залишається відкритим.

Новини партнерів

Останні новини

Оголошення