Що буде з "Музейним узвозом" в Кременці: офіційна позиція директора музею

З початком ремонту фасаду Кременецького краєзнавчого музею, містом почали поширюватись чутки про демонтаж прибудови "Музейного узвозу" - пише kremenets.city.
Ініціатором відкриття цього закладу минулоріч був сам музей, який попередньо отримав схвальне рішення виконавчого комітету Кременецької міської ради.
"Ми ухвалили певну концепцію "Узвозу", котра була направлена на розвиток та реалізацію туристичного потенціалу нашого міста", — каже директор музею Андрій Левчук.
Для цього музейники мали намір налагодити співпрацю з місцевими підприємцями, майстрами народної творчості, ремісниками, художниками та започаткувати сувенірний ринок на кшталт прикладів київського "Андріївського узвозу", Кам’янець-подільського ринку ремісників, сувенірних ринків міст Коломиї, Косово чи Яремче.
"З’явився приватний підприємець, який зголосився на співпрацю, на що отримав відповідний дозвіл на тимчасову торгівлю", — додає Андрій Левчук.
Каже, за час роботи "Узвіз" виріс від виносної парасолі до невеликої прибудови, що слугувала ще й новим входом до виставкової зали музею. Частково силами підприємця, котрий утримує "Узвіз", було проведено благоустрій території, а також тимчасове облаштування зручностей для відвідувачів.

Капітальний ремонт фасаду приміщення, є важливим і фінансово важким питанням музею

За рік роботи були схвальні відгуки від гостей та мешканців міста. Але тепер ситуація кардинально інша. Чому, з’ясовуємо у директора Краєзнавчого музею Андрія Левчука.
"Щодо рішення виконавчого комітету міськради про демонтаж прибудови "Узвозу", надати коментарів я не можу, а от про наміри та перспективи розвитку "Музейного узвозу" можу поділитися", — каже Андрій Левчук.
Додає, що музей врешті ожив. І це оцінка винятково відвідувачів. 
"Сьогодні час, коли музей має йти до людей, а не навпаки. Приємно, що кременчани зауважили, що музей ожив", — каже директор. Також він вважає, що капітальний ремонт фасаду приміщення музею є важливим і фінансово важким питанням музею.
"Будівля музею є занедбаною, і, якщо говорити відверто, дуже неприємно з цим миритись. За час моєї роботи вдалось замінити майже 60 вікон та дверей, розпочаті ремонти в експозиційних залах та інших адмінприміщеннях, здійснюється ремонт електромережі, опалювальної, пожежної та сигналізаційної системи. Цього року міська рада виділила 465 тисяч гривень на ремонт частини фасаду. Маємо зробити ремонт фасадної частини будівлі та бокову від дороги".
"Щодо діяльності "Музейного узвозу", на час ремонтних робіт фасаду підприємцю запропоновано на вибір декілька інших місць для торгівлі. Дуже сподіваюсь, що за час цього ремонту не зникне бажання до подальшої співпраці, адже бажаючих вкладати свої кошти на перспективу сьогодні у нас у місті обмаль", — зазначив Андрій Лечук.
Наразі на узвозі можна придбати місцеві сувеніри. Кременецькі художники залишають під реалізацію свої картини, можна покуштувати декілька сортів кави, молочні коктейлі, морозиво, випічку.
"Узвіз створений для зручностей туристів нашого міста. Моє бачення майбутнього таке, що "Музейний узвіз" переросте в нову структуру, котра забере на себе функції міського туристичного інформаційного центру. Туризм —це галузь економіки. А вона є пріоритетною в економічному розвитку громади нашого міста і краю. Кременецький краєзнавчий музей в цьому ракурсі має стати основним туристичним об’єктом регіону", — переконаний директор установи.
"Поки я працюю, я працюю на перспективу. І вона дуже приваблива", — зазначає наостанок.
Наразі проект добудови майбутнього "Музейного узвозу" архітекторами в стадії розробки.

Новини партнерів

Останні новини

Оголошення