На Кременеччині збереглася криниця, у якій Богдан Хмельницький побачив поразку під Берестечком 📷

Безліч загадкових історичних місць на Тернопільщині й досі хвилюють уяву істориків-дослідників та мандрівників. Одне з таких – каплиця Богдана Хмельницького, розташована всього за 2,5 км від Кременця.
Надійно схована у густому лісі, разом з тим розташована недалеко від центральної дороги. Від райцентру пішки туди можна дістатися всього за півгодини.
Окрім самої каплиці у цьому місці знайдете неглибоку криницю з чистою питною водою, столик та лавочки, де можна перекусити. Територія доглянута та чиста.
Кажуть, що зібрані там лікарські трави мають особливу лікувальну силу.
За легендою, влітку 1651 року козаки Богдана Хмельницького освятили біля неї бойові знамена і зброю перед Берестецьким боєм. Після бою, на зворотному шляху, поховали біля каплиці важко поранених товаришів, про що досі нагадують старі козацькі могили.
Були вони не тільки біля каплиці, а й вище, у лісі. У червні на храмове свято, після святкової літургії у храмі, здійснюється урочистий хід до Богданової каплиці.
За переказами, орієнтовно у 900-х роках на цій горі стояв напівзруйнований монастир. У 1651 році на руїни звернув увагу Богдан Хмельницький і дістався до цього місця. Коли гетьман нагнувся над криницею, щоб напитися води, у віддзеркаленій поверхні він нібито побачив картину своєї поразки під Берестечком. Очевидно, другий раз у Підлісці Хмельницький не вступав – він був затриманий татарським ханом, а ось козаки, котрі залишилися живими, завернули до каплички, щоб поховати своїх побратимів.
Згадка про давню каплицю зафіксована у церковних хроніках ще середини ХVІІ століття.

Новини партнерів

Останні новини

Оголошення