Організатор вбивства Віталія Ващенка показав… татуювання

Фігуранти справи не хочуть, щоб їх показували на телеканалах та в інтернеті, забуваючи, що на відкритому судовому процесі кожен присутній має законне право знімати на портативний пристрій.
11 липня Апеляційний суд Тернопільської області розпочав слухання справи щодо вбивства активіста та депутата Кременецької міської ради Віталія Ващенка. У травні минуло два роки, як активіста жорстоко вбила банда з Кривого Рогу. Це було замовне вбивство. Зборівський районний суд півтора року розглядав справу, а 2 квітня цього року виніс вирок підсудним — організатора злочину засудили на 14 років, одного виконавця — теж на 14, іншого — на 13, а пособника — на 4 роки. Справа щодо замовника вбивства виділена в окреме провадження і по ній досі триває слідство, є коло підозрюваних осіб - пише Нова.
Вирок Зборівського районного суду в апеляційній інстанції оскаржили всі учасники процесу — як підсудні, так і потерпіла сторона. Організатор, два виконавці та пособник хочуть зменшення терміну покарання або взагалі скасування, а вдова вбитого активіста Наталія Ващенко просить суд застосувати щодо них суворішу міру покарання — в суді першої інстанції просила дати їм пожиттєве ув’язнення. Прокурор, як сторона державного обвинувачення, теж наполягає на збільшенні підсудним терміну покарання. Нинішнє засідання було коротким, хоча почалося із тригодинним запізненням, бо очікували на засуджених із СІЗО. Оскільки один із фігурантів справи подав доповнення до апеляційної скарги більш як на двадцяти сторінках, то суд змушений був дати час сторонам на ознайомлення з матеріалами. Засідання перенесли на 2 серпня на 11-ту годину.
Варто наголосити, що четверо підсудних на початку засідання висловили думку про те, що не хочуть, аби представники ЗМІ знімали в залі суду. На цьому вони наполегливо наполягали і в суді першої інстанції, мовляв не хочуть, щоб їх показували на телеканалах та в інтернеті, і щоб не представляли їх як вбивць, забуваючи, що на відкритому процесі кожен присутній має право знімати на портативний пристрій. Насправді фігуранти справи страшенно бояться розголосу та викриття правди. Про що можна говорити, якщо вони в суді першої інстанції вказували що і як робити навіть… суддям. Посміховиськом була і відео-конференція з СІЗО, під час якої підсудні керували… охороною, а лікар СІЗО з боязню перед ними говорив те, що їм було вигідно. А ще вони багато разів дозволяли собі безпідставно зривати засідання, з половини дороги до суду повертати автозак, бо у них раптом починалися розлади шлунку. Власне, все це й висвітлювали журналісти, і це, ясна річ, не подобається фігурантам справи. Вбивство активіста Віталія Ващенка — одна із найрезонансніших справ, тому громадськість повинна знати про судовий процес, повинна відстояти справедливий вирок. 
І останнє. На нинішньому засіданні учасники процесу побачили масштабне татуювання на руках організатора вбивства, неодноразово судимого Олександра Закутнього. Власне, це одна із прикмет фігуранта справи, про татуювання навіть згадується в матеріалах справи. Раніше Закутній прикривав татуювання довгим рукавом.

Новини партнерів

Останні новини

Оголошення