Атмосферні деталі старовинної бібліотеки у Кременці

Атмосферними деталями та навіть деякою таємничістю наповнена одна із найстаріших бібліотек в Україні.

Книгозбірня Кременецької ОГПА ім. Тараса Шевченка має цікаву та древню історію. Як і сам навчальний заклад бібліотека відроджувалася тричі.
Основу бібліотеки Кременецького ліцею, заснованого у 1805 році, склала бібліотека останнього польського короля Станіслава Августа. З метою вдосконалення своєї бібліотеки, король посилав агентів у далекі довготривалі подорожі, щоб роздобути оригінали, скопіювати певні документи.
Тадеуш Чацький закупив у ксьондза Ю. Понятовського як головного спадкоємця польського короля за 15 000 червлених злотих бібліотеку, що складалася з 15 680 томів каталогу Альбертівні, бібліотечних шаф, а також мінералогічних колекцій, астрономічної обсерваторії.
Найважливіші стародруки Чацький одержав від княгині Теофілі з Яблонських Сапеги із бібліотеки її батька. Переважно це були книги, надруковані до 1520 року – інкунабули. Під час перевезення цієї бібліотеки до Кременця, частина книг була втрачена.

Архівні джерела вказують на різні шляхи надходження книг до бібліотеки. Софія Потоцька подарувала гімназії унікальну працю орнітології Ю. Б. Аудеберта і Ю. П. Вейлота (видана у Парижі 1802 р.) разом з альбомом акварелей, виконаних авторами. Вдова професора Шейута, першого керівника ботанічного саду Волинської гімназії, теж передала бібліотеці колекцію книг свого чоловіка (912 томів). У 1808 році Київський митрополит Серафим подарував навчальному закладу стародрук «Острозьку біблію», надруковану Іваном Федоровим. А всього у Кременецькій бібліотеці знаходилось 1,5 тисячі інкунабул.

Варті уваги книги, подаровані Михайлом Кутузовим, які склали окремий військовий відділ, книжкові надходження із колишньої повітової школи у Кременці (694 екземпляри), 13 тисяч книг із закритого Василіанського монастиря у Почаєві у 1829 р. і багато інших.
Бібліотека працювала цілий рік, вона була доступною не лише для викладачів і учнів навчального закладу, а й для всіх бажаючих. Це підтверджує розпорядження керівництва гімназії (від 1818 року) про вільне користування фондами бібліотеки.
На жаль, найбільша і найцінніша частина Кременецької книгозбірні була втрачена після закриття ліцею. Після цього вона відроджувалася ще двічі.
На сьогодні бібліотека в своїх фондах нараховує 85 600 примірників документів, обслуговує 3500 читачів. Бібліотека є головним інформаційно-комунікативним центром КОГПА ім. Тараса Шевченка. І хоча книгозбірня щодня збагачується сучасними інноваціями, атмосфера у читальній залі дихає старовиною і, як і 200 років тому надихає до пізнання. (За матеріалами сайту КОГПА ім. Тараса Шевченка).
Джерело: Терен

Новини партнерів

Останні новини

Оголошення