Громада з Кременеччини за останні роки втричі збільшила свій бюджет

Про те, як живе сьогодні Почаївська міська об’єднана територіальна громада. Про генеральні плани та їх виконання.

– Ми виходили з того, наша міська об’єднана територіальна громада обов’язково повинна мати певний базовий документ, який би відображав бачення розвитку краян на перспективу, визначав стратегічні цілі та шляхи їх досягнення, – розповідає голова Почаївської об’єднаної територіальної громади Василь Бойко.
– Тому й таким важливим кроком на шляху до сталого соціально-економічного розвитку ОТГ стала розробка та затвердження Стратегії розвитку громади на період до 2027 року за фінансової підтримки міжнародного фонду «Відродження». Зробили це першими у Тернопільській області. У рамках документу визначено пріоритетні напрямки діяльності. Уперше систематизовано та створено ресурсний паспорт громади, Розробили генеральні плани Почаєва, сіл Старий Тараж та Комарин, які входять в ОТГ, – каже Василь Бойко.
На його переконання, такі документи дозволять розширити межі населених пунктів громади, залучити додаткові земельні ресурси до їх складу, зрештою, визначать основні напрямки використання та забудови територій громади. Звідси – додаткові надходження до бюджету громади від земельного податку.
– Стратегія розвитку передбачає кілька ключових цілей, – продовжує Василь Бойко. – Передусім, акцент зробили на створенні Агенції розвитку Почаївської об’єднаної громади та планах  перепідготовки службовців апарату міської ради. Мета – успішне управління задля вирівнювання соціально-економічного розвитку сільських і міських територій об’єднаної громади.
Йдеться і про модернізацію комунального господарства, розвиток транспортної інфраструктури між населеними пунктами, реалізацію перспективної Програми благоустрою території Почаєва, сіл Старий Тараж, Комарин та Затишшя із збереженням рекреаційних об’єктів, які там є і які плануємо створювати. У цьому переліку – соціальна сфера, поліпшення якісного стану закладів освіти, медичного обслуговування, культури, – каже Василь Бойко.
За словами голови, після об’єднання бюджет Почаївської територіальної громади збільшився більш як втричі і за минулий рік сягнув майже 18 млн грн. А доходи на одного жителя громади складають нині майже 2 тис грн. До речі, за цим показником Почаївська громада входить у ТОП-5 громад Тернопільщини.

Про дороги, комуналку та очисні

Василь Бойко розповів, що збільшення власних доходів бюджету громади дозволило відремонтувати дорожнє покриття більшості вулиць Почаєва та центральних вулиць сіл, які входять у громаду.
– За останніх два – три роки комбінат комунальних підприємств, завдяки капітальним інвестиціям виведено на рівень прибутковості та підвищено якість надання комунальних послуг, – продовжує голова громади. – Зокрема, це зроблено завдяки оновленню спецтехніки. Так, придбали екскаватор, трактор, великовантажну техніку, звідси – зменшено витрати на обслуговування, ефективніше йдуть роботи з благоустрою. А ще  – закупили та встановили сучасні комп’ютеризовані засоби для регулювання водопостачання. Це – частотні перетворювачі та сучасні глибинні насоси, що теж дало суттєву економію коштів. Крім цього, впроваджуємо автоматичні засоби вмикання та вимикання зовнішнього освітлення вулиць, що зменшує потреби у додатковій робочій силі та зменшує витрати електроенергії. І  це йдеться не тільки про Почаїв, але й і про сільську місцевість, де теж, як і в місті, впроваджуємо систему роздільного сміттєзбирання, – розповів голова ОТГ Василь Бойко.
А його заступник, Сергій Максимчук додав, що за кошти Державного Фонду регіонального розвитку та місцевого бюджету  вдалося реалізувати важливий інфраструктурний проект – реконструкцію очисних споруд в Почаєві.
– Цей проект значно посилює інвестиційну спроможність громади та покращує екологічну ситуацію. Ще донедавна очисні були на грані екологічної катастрофи, десятиліттями ніхто про них не дбав. Жителі міста потерпали від наслідків розкладання продуктів життєдіяльності, які просто зливали у річку Ікву. Нечистоти підтоплювали і Старий Тараж. Тому відсутність очисних у Почаєві була серйозною екологічною проблемою. І ось, в рамках співфінансування, разом  з коштами Державного фонду регіонального розвитку ми розробили проект у межах 6 млн грн, подали на конкурс і успішно пройшли відбір. На проект пішло 15% коштів з місцевого бюджету фінансування, це десь 900 тис грн. Нині потужність очисних – 250 куб м на добу. На цей рік розробляємо документацію на другу чергу очисних споруд з такою ж потужністю, щоб це було на роки, надійно, – каже Сергій Максимчук.

Про «Раду», «соціалку» та поліцейську станцію

Важливим кроком на шляху покращення прозорості та публічності влади у Почаєві стало впровадження IТ-технологій в управлінський процеси діяльності міської ради. Тому й тут запрацювала система голосування «Рада», одна із перших в області.
Завдяки такій новій, сучасній системі голосування, цей процес відбувається прозоро та унеможливлює маніпулювання голосами. Сама ж система мобільна, за потреби її можна перенести у те чи інше приміщення, де відбувається голосування, але переважно це у конференц-зал будинку культури, на реконструкцію якого з міського бюджету виділили 205 тис грн.
– Ми вже переконалися, що система «Рада» спростила та осучаснила роботу депутатів під час голосування, зробила її більш відкритою та доступною. Додатково плануємо створити локальну мережу для систематизації інформації та пришвидшення комунікаційної спроможності обміну інформацією між працівниками ради та впровадження електронного документообігу, – розповів заступник голови ОТГ Сергій Максимчук.
Далі. Зростання бюджету громади позитивно відбилося і на соціальній сфері. Наприклад, за останні роки обсяги видатків на матеріальну допомогу малозабезпеченим верствам населення, в тому числі учасникам АТО, збільшено у 8 разів – з 15 тис до 103 тис грн. В громаді затвердили та реалізують міську комплексну Програму соціальної підтримки малозабезпечених верств населення та Програму допомоги  дітям – сиротам і дітям, позбавлених батьківського піклування.
Також налагоджено фінансування  працівників, які надають соціальну допомогу людям, що потребують такої підтримки. У місті створюють реабілітаційний центр для дітей-інвалідів, вже підшукали приміщення для проведення масажів, медичних процедур, необхідні кошти заклали в бюджет.
Гордість тутешньої громади – новенька поліцейська станція, на базі якої діє група швидкого реагування із цілодобовим чергуванням. Службу несуть восьмеро правоохоронців: оперативний працівник та дільничні інспектори.
А ще у Почаєві встановили близько десяти відеокамер у різних частинах міста, що дозволяє в он-лайн режимі моніторити ситуацію на вулицях, дорогах, біля розважальних закладів.
Джерело: business-companion.te.ua

Новини партнерів

Останні новини

Оголошення