Африканська чума ще не добиралася до кременецьких поросят так близько

Збудник африканської чуми зафіксували поблизу села Стіжок на Шумщині. У мисливських угіддях, котрі прилягають до села, ввели карантин - пише kremenets.city.
В самому населеному пункті карантину поки немає. Далі  почнуть обстежувати селянські господарства та проводитимуть роз’яснювальну роботу в сусідньому зі Стіжоцькими угіддями селі Лішня. Про це повідомляють в управлінні Держпродспоживслужби.
"Нещодавно на території згаданих мисливських угідь проводили відстріл дикого кабана, зразки відібраного матеріалу передали на дослідження у лабораторію до Києва, результат на африканську чуму виявився позитивним", — пояснює Андрій Заєць, в. о. керівника управління Держпродспоживслужби.
Загалом африканська чума не є новою для регіону. Про спалахи хвороби повідомляли і раніше.
"Провести відстріл дикого кабана в лісових та мисливських угіддях можливості немає. Наразі проводять лише дезінсекційні заходи", — повідомляє Андрій Заєць.
"Активні спалахи африканської чуми є з усіх боків Кременецького району"
Чутки про заборону продажу свиней на Шумському ринку в управлінні Держпродспоживслужби спростовують.
"Шумськ на сьогодні не входить у карантинну зону. Але нагляд буде посилено до тих осіб, котрі мають намір продавати живих свиней без супровідних документів".
Також Андрій Заєць розповів, що зафіксовано падіж [смерть від хвороби] диких свиней у Радивилівському районі Львівської області та Млинівському Рівненської області. 
"А це означає, що збудник таки циркулює, і основним завданням є запобігти його потраплянню в селянські господарства".
Крім того, він повідомив, що надалі відкрито неблагополучний пункт в мисливських угіддях села Іванчани Збаразького району. А ось в околицях села Мильне Зборівського району минулого тижня зняли карантин. 
"Якщо проаналізувати ситуацію з африканською чумою, то активні спалахи є з усіх сторін району. Теж саме і загалом по Україні", — каже Андрій Заєць.
Африканська чума не передається людям і жодним свійським тваринам, окрім свиней
Нагадаємо, африканська чума — це вірусне захворювання. Воно надзвичайно легко передається від хворих свиней до здорових, призводить до швидкої загибелі тварин і є невиліковним. 
Крім того, сам вірус надзвичайно стійкий, повідомляє сайт "Стоп АЧС". У трупах свиней він зберігається до десяти тижнів, у м'ясі від хворих тварин — до 155 днів, в копченій ковбасі та шинці — до 5 місяців, більше 3 місяців — у гною, до 4-8 місяців в ґрунті, а в глибоко заморожених тушах свиней вірус може жити до 15 років.
Чере це вкрай складно контролювати поширення вірусу. А субпродукти від інфікованих свиней перетворюються фактично на біологічну бомбу сповільненої дії, яка "вибухає" кожного разу, коли така заражена продукція контактує з іншими свинями. Інвентар, техніка, транспортні засоби, одяг, взуття, що  контактували з хворими тваринами або продуктами їх життєдіяльності також можуть інфікувати здорових тварин.
Вікторія Іваницька головний редактор kremenets.city

Новини партнерів

Останні новини

Оголошення